COP28: Τι αναμένουμε από την Παγκόσμια Σύνοδο για την κλιματική αλλαγή

Σχεδόν 200 χώρες θα έχουν λιγότερο από δύο εβδομάδες για να καταλήξουν σε μια νέα, ομόφωνη συμφωνία σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Ποια θέματα θα μπουν στο τραπέζι.

COP28: Τι αναμένουμε από την Παγκόσμια Σύνοδο για την κλιματική αλλαγή

Στο Ντουμπάι για συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα έφτασαν οι παγκόσμιοι ηγέτες, με τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα μεταξύ εκείνων που πρόκειται να μιλήσουν στη Σύνοδο Κορυφής.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, αναμένουμε μια ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αρκετούς εταίρους του ιδιωτικού τομέα για τη δημιουργία ενός ταμείου για το κλίμα 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Δεκάδες χιλιάδες σύνεδροι έχουν εγγραφεί για να παρακολουθήσουν τη φετινή COP, η οποία αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη από ποτέ. Εκτός από πολιτικούς και διπλωμάτες, η εκδήλωση προσελκύει ακτιβιστές, χρηματοδότες και ηγέτες επιχειρήσεων.

Σχεδόν 200 χώρες θα έχουν λιγότερο από δύο εβδομάδες για να καταλήξουν σε μια νέα, ομόφωνη συμφωνία σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, με την ανάγκη για πρόοδο να μην ήταν ποτέ πιο επείγουσα. Ο ΟΗΕ έχει ήδη ανακηρύξει το 2023 ως το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου εξακολουθούν να αυξάνονται.

Η COP28 είχε ήδη μια πρόωρη νίκη την Πέμπτη, καθώς τα κράτη συμφώνησαν στις λεπτομέρειες για τη λειτουργία ενός ταμείου που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις ευάλωτες χώρες να αντιμετωπίσουν ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι πλούσιες χώρες υποσχέθηκαν επίσης τουλάχιστον 260 εκατομμύρια δολάρια.

Αλλοι βασικοί τομείς βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι, όπως μια συμφωνία για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μια πιθανή δέσμευση για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, οι κανόνες για την αγορά άνθρακα του ΟΗΕ που δεν έχει ακόμη ξεκινήσει και τον πρώτο απολογισμό όσον αφορά την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής από την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v