Ουκρανικό σαμποτάζ 6.000 χλμ μέσα στο ρωσικό έδαφος

Χτυπήθηκε σιδηροδρομικό τούνελ και κρίσιμη γραμμή που ενώνει Ρωσία και Κίνα, υποστηρίζει το Politico. Παρέλυσε η διακίνηση στρατιωτικού υλικού, υποστηρίζει ουκρανική πηγή.

Ουκρανικό σαμποτάζ 6.000 χλμ μέσα στο ρωσικό έδαφος

Οι υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) της Ουκρανίας ανατίναξαν σιδηροδρομικές γραμμές που συνδέουν τη Ρωσία με την Κίνα, σε ένα μυστικό χτύπημα που πραγματοποιήθηκε βαθιά σε εχθρικό έδαφος, με τα φιλο-Κρεμλίνο μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι ξεκίνησε ποινική έρευνα για «τρομοκρατική επίθεση».

Η SBU προκάλεσε πολλές εκρήξεις μέσα στη σήραγγα Severomuysky του αυτοκινητόδρομου Baikal-Amur στη Buryatia, που βρίσκεται περίπου 6.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Ουκρανίας, δήλωσε στο Politico ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος με άμεση γνώση της επιχείρησης.

«Αυτή είναι η μόνη σοβαρή σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κίνας. Και επί του παρόντος, αυτή η διαδρομή, την οποία χρησιμοποιεί η Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών προμηθειών, έχει παραλύσει», είπε ο αξιωματούχος.

Τέσσερις εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν ενώ ένα φορτηγό τρένο κινούνταν μέσα στη σήραγγα. «Τώρα η (Ρωσική) Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας εργάζεται επί τόπου, οι εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων προσπαθούν ανεπιτυχώς να ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειες της ειδικής επιχείρησης SBU», πρόσθεσε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Αργότερα, ένα άλλο τρένο ανατινάχθηκε στην ίδια περιοχή σε μια διαδρομή παράκαμψης, ανέφερε το κανάλι Telegram Baza που είναι φιλικά διακείμενο προς το Κρεμλίνο. Τέσσερα βαγόνια κάηκαν και άλλα δύο υπέστησαν ζημιές από φωτιά. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, τα αεροπορικά καύσιμα στο δεύτερο φορτηγό τρένο χύθηκαν σε έκταση 150 τετραγωνικών μέτρων. Ο ίδιος ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος με άμεση γνώση του θέματος είπε ότι η SBU βρισκόταν επίσης πίσω από το δεύτερο σιδηροδρομικό περιστατικό.

Το πρώτο τρένο φορτίου εξερράγη μέσα στη σήραγγα Severomuysky. Για να συνεχίσουν τις μεταφορές οι Ρώσοι άρχισαν να χρησιμοποιούν τη διαδρομή παράκαμψης μέσω της λεγόμενης Γέφυρας του Διαβόλου - μια δομή οδογέφυρας ύψους 35 μέτρων, η οποία αποτελεί μέρος του Υπερσιβηρικού Σιδηροδρόμου. Σε εκείνο το σημείο, οι σαμποτέρ της SBU χτύπησαν ξανά.

«Όταν το τρένο περνούσε πάνω από αυτή τη γέφυρα ύψους 35 μέτρων, οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που είχαν τοποθετηθεί ανατινάχθηκαν», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας δεν έχει επιβεβαιώσει δημόσια την επίθεση. Η Ρωσία επίσης δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής το σαμποτάζ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v