Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγκόσμια Τράπεζα: Στα σκαριά μοντέλο που θα τρέξει κλιματικές επενδύσεις

Ειδικό εργαστήρι «επιφανών του χρήματος» δημιουργεί τον μηχανισμό που θα μειώσει τον επενδυτικό κίνδυνο στις αναδυόμενες οικονομίες προσελκύοντας ιδιωτικά κεφάλαια με στόχο τη μείωση εκπομπών.

Παγκόσμια Τράπεζα: Στα σκαριά μοντέλο που θα τρέξει κλιματικές επενδύσεις

Η Παγκόσμια Τράπεζα συνεργάζεται με μια λέσχη 15 οικονομικών ηγετών προκειμένου να μειωθεί ο επενδυτικός κίνδυνος σε κλιματικά έργα στις αναδυόμενες οικονομίες και να προσελκυστούν ιδιωτικά κεφάλαια με στόχο τη μείωση των εκπομπών.

Ο Ajay Banga, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, είπε ότι το επενδυτικό εργαστήρι ονόματι Private Sector Investment Lab (PSIL) επικεντρώνεται στην «εξεύρεση ενός μοντέλου που θα διευκολύνει επενδυτές με βαθιές τσέπες ώστε να συνεισφέρουν μεγάλα ποσά για συμφωνίες για το κλίμα».

Κύριος στόχος είναι δημιουργία μιας «κατηγορίας τιτλοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων σε τέτοιου είδους επενδύσεις, όπου μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία ή παίκτες όπως η BlackRock θα βρουν ελκυστικό πεδίο ώστε να ρίξουν δισεκατομμύρια», είπε στο Επιχειρηματικό Φόρουμ του Bloomberg στο πλαίσιο της COP28. 

 Στο PSIL, που ξεκίνησε τον Ιούνιο υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας, συμμετέχουν ακόμη ο επικεφαλής της BlackRock Larry Fink, ο διευθύνων σύμβουλος της AXA Thomas Buberl και ο επικεφαλής της HSBC Noel Quinn.

Η ομάδα επεξεργάζεται συγκεκριμένες προσεγγίσεις που μπορεί να υιοθετήσει με τρόπο εφαρμοσμένο η Παγκόσμια Τράπεζα μετά από χρόνια προσπαθειών, προκειμένου να κινητοποιηθούν τα τεράστια χρηματικά ποσά που απαιτούνται για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες τόσο στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή όσο και στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει εντείνει τη δράση της και σε άλλα μέτωπα, όπως επιτρέποντας σε ορισμένες ευάλωτες χώρες να σταματήσουν την αποπληρωμή του χρέους ή συστήνοντας ταμείο για κλιματικές ζημιές.

Ο Shriti Vadera, συμπροεδρεύων του PSIL, είπε ότι η ομάδα εργάζεται με στόχο τη διασφάλιση οικονομικών εγγυήσεων, καθώς πρόκειται για την «πιο αποτελεσματική και διαδεδομένη μορφή πιστωτικής υποστήριξης». 

Ο στόχος είναι η Παγκόσμια Τράπεζα «να δημιουργήσει ένα πολύ πιο απλοποιημένο σύνολο προϊόντων εγγύησης που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικές αγορές», είπε.

Ο Mark Carney, ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Δράση και τα Οικονομικά για το Κλίμα και επίσης συμπρόεδρος του PSIL, επισήμανε τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες βάσει των κανόνων που θεσπίστηκαν μετά την οικονομική κρίση του 2008 και που μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο για την κλιμάκωση της κλιματικής χρηματοδότησης σε ορισμένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη του κόσμου. Γι' αυτό τον λόγο, το PSIL εξετάζει επίσης τον χειρισμό των εγγυήσεων από ρυθμιστικές αρχές και εποπτικές αρχές, είπε.

Ο Carney, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Bloomberg Inc., επισήμανε ότι η επιτυχία θα κριθεί από το πόση επιπλέον ιδιωτική χρηματοδότηση μπορεί να κινητοποιηθεί. 

Ο Banga τόνισε παράλληλα ότι απαραίτητη προς τον επιδιωκόμενο σκοπό είναι η ανάπτυξη αποτελεσματικών τρόπων συνεργασίας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών παραγόντων. 

Ωστόσο, για τους επενδυτές και τους χρηματοδότες, οι αποδόσεις παραμένουν το βασικό ζητούμενο.

«Δεν θα έρθουν τα τρισεκατομμύρια αν δεν υπάρξει μια αξιοπρεπής απόδοση για τον κίνδυνο», δήλωσε η Shemara Wikramanayake, διευθύνουσα σύμβουλος της Macquarie.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v