Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κρυφό excel του Qatargate αποκαλύπτει 300 υποθέσεις δωροδοκίας €4 εκατ.

Διέρρευσαν εκατοντάδες έγγραφα του Φραντσέσκο Τζόρτζι, συντρόφου της Εύας Καϊλή, που αποκαλύπτουν το μέγεθος του περιβόητου σκανδάλου διαφθοράς στην ΕΕ.

Το κρυφό excel του Qatargate αποκαλύπτει 300 υποθέσεις δωροδοκίας €4 εκατ.

Μια τεράστια κρύπτη εγγράφων που διέρρευσαν από την αστυνομική έρευνα για τη μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς που έχει πλήξει την ΕΕ εδώ και δεκαετίες -στην οποία απέκτησε πρόσβαση το Politico- αποκαλύπτει την πλήρη έκταση του λεγόμενου σκανδάλου Qatargate, που αφορά χρηματισμό ευρωβουλευτών με αντάλλαγμα την άσκηση επιρροής στο Ευρωκοινοβούλιο.

Για πάνω από τέσσερα χρόνια, όπως υποδηλώνουν τα αρχεία, βασικοί ύποπτοι όπως ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και ο βοηθός του Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή, κατέγραψαν αναλυτικά απόπειρες χειραγώγησης του Κοινοβουλίου.

Οι ύποπτοι χρηματοδότες τους από το Κατάρ, το Μαρόκο και τη Μαυριτανία ξόδεψαν περίπου 4 εκατ. ευρώ για να φέρουν σε πέρας τους στόχους τους, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα αρχεία.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά ακριβώς πριν από ένα χρόνο, με τις συλλήψεις Παντσέρι, Τζόρτζι, Καϊλή και άλλων βασικών υπόπτων, καθώς πιάστηκαν με σακούλες με μετρητά και άρχισε να ξετυλίγεται ένα κουβάρι τραγελαφικών ιστοριών ξένων παρεμβάσεων στην καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, γράφει το Politico.

Οι ενέργειες που καταγράφονται στα έγγραφα περιλαμβάνουν μεθοδεύσεις για την εξάλειψη έξι ψηφισμάτων που καταδικάζουν το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κατάρ και προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας άρσης της βίζας μεταξύ Ντόχας και ΕΕ.

Και όχι μόνο. Κάπου σημειώνει, για παράδειγμα, ο Τζόρτζι ότι έχει «καταστραφεί» επιμελώς κάθε αντίγραφο μη κολακευτικών σημειώσεων για το Κατάρ, που μπορούσε να βρεθεί μέσα στο Κοινοβούλιο.

Μεταξύ των αρχείων που είδε το Politico ήταν ένα υπολογιστικό φύλλο με οκτώ καρτέλες στον φορητό υπολογιστή του Tζόρτζι, που κατασχέθηκε στο διαμέρισμά του στις Βρυξέλλες, το οποίο απαριθμούσε εκατοντάδες δραστηριότητες επιρροής που φέρεται να πραγματοποίησε το δίκτυο μεταξύ 2018 και 2022.

Το υπολογιστικό φύλλο καταγράφει περισσότερες από 300 «δουλειές» για τις οποίες οι ύποπτοι έλαβαν αξιοσημείωτες αμοιβές. Φέρεται να πέτυχαν τους σκοπούς τους χρησιμοποιώντας δίκτυο συνεργατών μέσα στο Κοινοβούλιο, τους οποίους αποκαλούσαν «στρατιώτες», σύμφωνα με τα αρχεία.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τέσσερις νυν και πρώην ευρωβουλευτές, κατηγορούμενοι για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Υπενθυμίζεται μάλιστα ο εξέχων ρόλος της Εύας Καϊλή, που καθαιρέθηκε από αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου όταν ξέσπασε το σκάνδαλο.

Η Εύα Καϊλή, αντίθετα με τους Παντσέρι και Τζόρτζι, έχει αρνηθεί κάθε αδικοπραγία. «Η έρευνα δείχνει ότι η κ. Καϊλή δεν έχει μιλήσει ποτέ υπέρ του Μαρόκου ή της Μαυριτανίας», είπε ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος με email στο Politico. «Σύμφωνα με έγγραφα από την έρευνα, οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες υπογράμμισαν ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κα Καϊλή εμπλέκεται στο δίκτυο ή ότι έλαβε χρήματα».

Ενώ η έρευνα υποπτεύεται ότι το δίκτυο Παντσέρι χειραγωγούσε το Κοινοβούλιο για λογαριασμό του Κατάρ και άλλων κρατών, τα έγγραφα υποδηλώνουν ότι προσπαθούσαν επίσης να εκμεταλλευτούν την έλλειψη γνώσης ξένων αξιωματούχων σχετικά με τις δημοκρατικές λειτουργίες της ΕΕ.

Ο Τζόρτζι είπε στην αστυνομία ότι αυτός και το αφεντικό του μιλούσαν ενίοτε σε όσους τους πλήρωναν για επιχειρήσεις στις οποίες δεν είχαν πρακτική επιρροή, καθώς ο Πάντσερι υπερτόνιζε την έκταση της εξουσίας του να επηρεάζει το έργο του Κοινοβουλίου.

Πηγή από τη νομική υπεράσπιση του Τζόρτζι, μιλώντας υπό τον όρο ανωνυμίας, είπε ότι το υπολογιστικό φύλλο δεν αποτελεί αξιόπιστη απόδειξη των δραστηριοτήτων επιρροής, αλλά ότι σχεδιάστηκε για να «ενισχύει» την εικόνα του Παντσέρι στους πελάτες του.

Όπως και να 'χει, οι καταχωρίσεις προσφέρουν μια ένδειξη του πώς λειτουργούσε ο μηχανισμός άσκησης επιρροής, εγείροντας επίσης ερωτήματα σχετικά με το πώς τέτοιες επιχειρήσεις μπορούσαν να περνούν απαρατήρητες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η μεγάλη υπόθεση αφορά το Κατάρ και την προώθηση συμφωνίας για ταξίδια χωρίς βίζα με την ΕΕ, η συμφωνία έλαβε πράσινο φως στην επιτροπή πολιτικών ελευθεριών τον Δεκέμβριο του 2022, λίγες πριν από την αποκάλυψη του κυκλώματος. Προϋπόθεση για την εξασφάλιση της συμφωνίας για τις βίζες, υποστήριξαν οι Τζόρτζι και Παντσέρι, ήταν η αποτροπή των προσπαθειών ορισμένων ευρωβουλευτών να επικρίνουν το Κατάρ για τη μεταχείρισή του προς τους μετανάστες εργάτες και τους δημοσιογράφους ενόψει Μουντιάλ. Το υπολογιστικό φύλλο καυχιέται ότι «άλλαξε το αφήγημα στο κοινοβούλιο», κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης της επιτροπής τον Απρίλιο του 2021.

Επίσης, στο έργο της ομάδας περιλαμβάνονταν πολιτικές επιθέσεις στους αντιπάλους του Κατάρ, όπως ήταν τότε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, καθώς και υποθέσεις υπεράσπισης του Μαρόκου και της Μαυριτανίας.

Οι αποκαλύψεις που περιλαμβάνονται στους φακέλους του Qatargate είναι πιθανό να αναζωπυρώσουν τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο σχετικά με το εάν το ίδιο το νομοθετικό σώμα έχει κάνει αρκετά για να διασφαλίσει ότι παρόμοιες επιχειρήσεις δεν θα επαναληφθούν.

Ο Daniel Freund, Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, δήλωσε: «Φαίνεται πως η υπόθεση είναι πολύ μεγαλύτερη απ' όσα είχαμε μάθει μέχρι στιγμής».

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v