Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σλοβακία: Εκτακτος φόρος 30% στα κέρδη των τραπεζών

Πρέπει να πάρουμε μέρος από τα κέρδη ρεκόρ των τραπεζών και να τα δώσουμε σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας.

Σλοβακία: Εκτακτος φόρος 30% στα κέρδη των τραπεζών

H κυβέρνηση της Σλοβακίας θέλει να επιβάλλει έκτακτο φόρο στα τραπεζικά κέρδη, στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδίου μέτρων για τη μείωση του μεγαλύτερου δημοσιονομικού ελλειμματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Οι τράπεζες στη Σλοβακία θα έρθουν αντιμέτωπες με επιπρόσθετο φόρο 30% ο οποίος θα αποφέρει έσοδα 340 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ανέφερε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Λάντισλαβ Καμενίτσκι. 

Η αύξηση των κοινωνικών δαπανών ήταν μεταξύ των βασικών προεκλογικών υποσχέσεων που βοήθησαν τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίκο να κερδίσει τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ο αριστερός ηγέτης, ο οποίος βρίσκεται στην τέταρτη θητεία του, επιστρέφει στην στρατηγική της απόσπασης περισσότερων κρατικών εσόδων από πιο επικερδείς επιχειρήσεις την οποία είχε εφαρμόσει στην προηγούμενη παραμονή του στην εξουσία πριν από μια δεκαετία. 

Το σχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο στη Μπρατισλάβα νωρίτερα τη Δευτέρα, οδεύει στο κοινοβούλιο για την τελική έγκριση. Περιλαμβάνει 18 μέτρα συνολικής αξίας 2 δισ. δολαρίων, τα οποία έχουν στόχο να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες την επόμενη χρονιά. 

Το ΑΕΠ της Σλοβακίας προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 6,5% το 2023.

«Η περασμένη χρονιά ήταν χρονιά ρεκόρ όσον αφορά τα κέρδη και οι τράπεζες δεν θα καταφέρουν να ξεπεράσουν ποτέ τη χρονιά αυτή» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών στο υπουργικό συμβούλιο. «Πρέπει να πάρουμε μέρος αυτών των κερδών και  να τα διανέμουμε μέσω του κρατικού προϋπολογισμού σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη» σημείωσε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v