Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελβετική τράπεζα έκρυψε αμερικανικά κεφάλαια $5,6 δισ. από την εφορία

Η Banque Pictet, το τμήμα private banking του ελβετικού ομίλου Pictet, θα πληρώσει περίπου 122,9 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημίωση και κυρώσεις ως μέρος του συμβιβασμού με τους εισαγγελείς.

Ελβετική τράπεζα έκρυψε αμερικανικά κεφάλαια $5,6 δισ. από την εφορία

Μεγάλη ελβετική τράπεζα παραδέχτηκε ότι συνωμότησε με φορολογούμενους των ΗΠΑ και άλλους για να κρύψει πάνω από 5,6 δισ. δολάρια από τον αμερικανικό IRS, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Η Banque Pictet, το τμήμα private banking του ελβετικού ομίλου Pictet, θα πληρώσει περίπου 122,9 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημίωση και κυρώσεις ως μέρος του συμβιβασμού με τους εισαγγελείς.

Μεταξύ 2008 και 2014, η τράπεζα είχε 1.637 λογαριασμούς Αμερικανών πελατών, οι οποίοι συλλογικά απέφευγαν περίπου 50,6 εκατ. δολάρια σε φόρους στις ΗΠΑ, ανέφερε το DOJ.

Οι λογαριασμοί περιείχαν περισσότερα από 5,6 δισ. δολάρια από τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία Αμερικανών φορολογούμενων ύψους 20 δισ. δολαρίων που διαχειριζόταν η τράπεζα κατά τη σχετική περίοδο.

Εάν η τράπεζα συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας της, το υπουργείο Δικαιοσύνης συμφώνησε να αναβάλει τη δίωξη για τρία χρόνια και στη συνέχεια να απορρίψει την κατηγορία της εγκληματικής συνωμοσίας για εξαπάτηση της IRS.

Ως μέρος της συμφωνίας, η τράπεζα συμφώνησε επίσης να συνεργαστεί με συνεχείς έρευνες για κρυφούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ο όμιλος Pictet ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η συμφωνία ακολουθεί την «εκτεταμένη συνεργασία του με τις αρχές των ΗΠΑ, σε πλήρη συμμόρφωση με την ελβετική νομοθεσία».

«Η Pictet είναι στην ευχάριστη θέση να επιλύσει αυτό το ζήτημα και θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι πελάτες της εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις», ανέφερε η δήλωση.

Ο όμιλος Pictet βοήθησε πελάτες να αποφύγουν τη φορολόγηση στις ΗΠΑ ανοίγοντας, διατηρώντας και αποκρύπτοντας τους λογαριασμούς, κατηγόρησαν οι εισαγγελείς.

Η τράπεζα χρησιμοποίησε «μια ποικιλία μέσων» για να κρύψει αυτούς τους λογαριασμούς, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οπως αναφέρεται σχετικά, η τράπεζα διατηρούσε η ίδια την αλληλογραφία που σχετίζεται με λογαριασμούς πελατών, αντί να τη στέλνει στους πελάτες στις ΗΠΑ, προκειμένου να «διασφαλίσει ότι τα έγγραφα που αντικατοπτρίζουν την ύπαρξη των λογαριασμών παρέμεναν εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών και μακριά από τις φορολογικές αρχές».

Επίσης, δημιούργησε και χειριζόταν υπεράκτιες οντότητες που «δεν είχαν επιχειρηματικό σκοπό, αλλά υπήρχαν αποκλειστικά για να βοηθήσουν τους φορολογούμενους-πελάτες του ομίλου Pictet στις ΗΠΑ να κρύψουν τους υπεράκτιους λογαριασμούς και τα περιουσιακά τους στοιχεία από τις φορολογικές αρχές των ΗΠΑ».

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v