Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody's: Μειώνει σε «αρνητικό» το credit outlook της Κίνας

Η Κίνα αυξάνει τα δημοσιονομικά κίνητρα για να βοηθήσει την ανάπτυξη. Αυτές οι κινήσεις δημιουργούν αρνητικούς κινδύνους για την οικονομία της χώρας, καθώς αυξάνεται το χρέος, λέει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Moodys: Μειώνει σε «αρνητικό» το credit outlook της Κίνας

Η Moody's Investors Service μείωσε τις προοπτικές της για τα κινεζικά κρατικά ομόλογα σε «αρνητικές», υπογραμμίζοντας τις εντεινόμενες παγκόσμιες ανησυχίες για το επίπεδο του χρέους στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Ο Moody's μείωσε την προοπτική του σε «αρνητική» από «σταθερή», ενώ διατήρησε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση Α1 στα κρατικά ομόλογα της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση. Η χρήση δημοσιονομικών κινήτρων από την Κίνα για την υποστήριξη των τοπικών κυβερνήσεων και των κρατικών εταιρειών εγκυμονεί αρνητικούς κινδύνους για την οικονομία της χώρας, είπε ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Η στροφή αυτή έρχεται καθώς η ολοένα και βαθύτερη κρίση στην αγορά ακινήτων της Κίνας πυροδοτεί μια αυξανόμενη τάση προς τη δημοσιονομική τόνωση, με τη χώρα να αυξάνει τον δανεισμό της ως κύριο μέτρο για την ενίσχυση της οικονομίας της, μεταδίδει το Bloomberg. Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες για τα επίπεδα χρέους της χώρας, με το Πεκίνο να βρίσκεται σε τροχιά για την έκδοση ομολόγων-ρεκόρ φέτος.

Ο Moody's μείωσε για τελευταία φορά την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κίνας το 2017, σε A1 από Aa3, λόγω της πιθανότητας σημαντικής αύξησης του χρέους σε ολόκληρη την οικονομία και του αντίκτυπου που θα είχε στα δημόσια οικονομικά. Ηταν η πρώτη υποβάθμιση του χρέους της Κίνας από το 1989.

Η οικονομία της Κίνας παλεύει να τονώσει την οικονομία της φέτος καθώς η ανάκαμψη από τις περιοριστικές πολιτικές Covid Zero αποδείχθηκε πιο αδύναμη από το αναμενόμενο και η κρίση στα ακίνητα βάθυνε. Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι οι δραστηριότητες τόσο της μεταποίησης όσο και των υπηρεσιών συρρικνώθηκαν τον Νοέμβριο, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι απαιτείται περισσότερη κυβερνητική δράση για τη στήριξη μιας παραπαίουσας ανάκαμψης.

Τον Οκτώβριο, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σηματοδότησε ότι η απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης και οι αποπληθωριστικοί κίνδυνοι δεν θα γίνουν ανεκτοί, καθώς η κυβέρνηση αύξησε το ονομαστικό έλλειμμά της στο μεγαλύτερο των τελευταίων τριών δεκαετιών. Στο 3,8% για το 2023, ο λόγος του ελλείμματος προς το ΑΕΠ είναι πολύ πάνω από το όριο του 3% που έχει τηρηθεί από καιρό.

Η αναθεώρηση επέτρεψε στην κεντρική κυβέρνηση να πουλήσει 1 τρισεκατομμύριο γουάν πρόσθετων κρατικών ομολόγων εντός του έτους. 

Νωρίτερα φέτος, η Fitch Ratings προειδοποίησε ότι ενδέχεται να επανεξετάσει το πιστωτικό σκορ Α+ της Κίνας. Η εταιρεία επιβεβαίωσε πρόσφατα μια τέτοια αξιολόγηση με «σταθερή» προοπτική.

Η S&P Global Ratings διατήρησε τις αξιολογήσεις της Κίνας στο Α+ με «σταθερή» προοπτική, μετά την τελευταία υποβάθμισή της το 2017, που ακολούθησε παρόμοια κίνηση από τον Moody's.

Υποχώρησε 1,9% ο δείκτης CSI 300 index, των πιο δυναμικών 300 blue chips στα χρηματιστήρια Σαγκάης και Σεντσέν, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v