Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κομισιόν εγκρίνει το EU4Health 2024, ύψους €752,4 εκατ.

«Συνιστά ένα νέο και σταθερό βήμα προς μια ακόμη ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας και καταδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η πολιτική για την υγεία αποτελεί προτεραιότητα», δήλωσε η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου.

Η Κομισιόν εγκρίνει το EU4Health 2024, ύψους €752,4 εκατ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το πρόγραμμα εργασίας EU4Health του 2024, το οποίο αποσκοπεί στην υλοποίηση των κύριων προτεραιοτήτων της πολιτικής της ΕΕ για την υγεία, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας.

Ο προϋπολογισμός ύψους 752,4 εκατ. ευρώ θα ενισχύσει την υλοποίηση του προγράμματος και θα παράσχει χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων υγείας σε ολόκληρη την ΕΕ. Στόχος είναι να βελτιωθεί η ετοιμότητα της ΕΕ για την αντιμετώπιση κρίσεων μέσω της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης, καθώς και η ικανότητα αντιμετώπισης προκλήσεων, όπως αυτές που σχετίζονται με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Θα διασφαλίσει επίσης την ανάπτυξη καίριων ψηφιακών πρωτοβουλιών, όπως ο ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων υγείας, κύριος σκοπός του οποίου είναι η ορθή χρήση των ψηφιακών δεδομένων υγείας για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης των ασθενών σε ολόκληρη την ΕΕ, αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Ο προϋπολογισμός του 2024 θα συμβάλει επίσης στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ΕΕ σε διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας, καθώς και στην εφαρμογή της φαρμακευτικής στρατηγικής της ΕΕ και του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου. Επιπλέον, θα στηρίξει αναδυόμενες πρωτοβουλίες πολιτικής που εστιάζουν ιδίως στην ψυχική υγεία, την παγκόσμια υγεία και τις φαρμακευτικές εξελίξεις.

Προκειμένου να ενισχυθεί ο σημαντικός ρόλος των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στην εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ για την υγεία, το πρόγραμμα EU4Health θα συνεχίσει να χορηγεί επιχορηγήσεις λειτουργίας ύψους 9 εκατ. ευρώ το 2024, ενώ θα δημοσιεύσει και μια πρόσκληση για συμφωνίες-πλαίσια εταιρικής σχέσης για την περίοδο 2025-2026.

Η έγκριση του προγράμματος εργασίας έρχεται σε συνέχεια της θετικής γνώμης των κρατών μελών κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής του προγράμματος EU4Health στις 28 Νοεμβρίου.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά:

«Η έγκριση του προγράμματος εργασίας EU4Health του 2024 συνιστά ένα νέο και σταθερό βήμα προς μια ακόμη ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας και καταδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η πολιτική για την υγεία αποτελεί προτεραιότητα για την τρέχουσα Επιτροπή. Η χρηματοδότηση στο πλαίσιο του μεγαλύτερου προγράμματος της ΕΕ για την υγεία ενισχύει ακόμη περισσότερο τη δέσμευσή μας για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας στον τομέα της υγείας, την προώθηση της φαρμακευτικής στρατηγικής της ΕΕ και την υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου, με στόχο τη βελτίωση της θεραπείας, της περίθαλψης και της ποιότητας ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους.

Η κοινωνία των πολιτών μπορεί συμβάλει καθοριστικά στην προσέγγιση των πολιτών μας, πράγμα που αναγνωρίζουμε, συνεχίζοντας τις επιχορηγήσεις λειτουργίας το 2024 και δημοσιεύοντας πρόσκληση για συμφωνίες-πλαίσια εταιρικής σχέσης για την περίοδο 2025-2026. Η χρηματοδότηση θα τονώσει επίσης τις κρίσιμες προσπάθειες στους τομείς της ψυχικής υγείας και της παγκόσμιας υγείας και την επίτευξη βασικής προόδου στον τομέα της ψηφιακής υγείας. Αντικατοπτρίζει τη συλλογική μας δέσμευση για μια υγιέστερη και ανθεκτικότερη Ένωση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v