Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελ-Εριάν: Η Fed πρέπει να ανεχτεί υψηλότερο πληθωρισμό

Η Fed δεν πρέπει να προχωρήσει επιθετικά κατά του πληθωρισμού οδηγώντας την οικονομία σε ύφεση, προειδοποίησε ο Ελ-Εριάν. Εσφαλμένες οι εκτιμήσεις των αγορών για μειώσεις επιτοκίων.

Ελ-Εριάν: Η Fed πρέπει να ανεχτεί υψηλότερο πληθωρισμό
O Μοχάμεντ Ελ Εριάν, πρόεδρος του Queens’ College στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ και σύμβουλος των Allianz και Gramercy

Η Fed έχει χάσει τον έλεγχο της επικοινωνίας με τις αγορές, τόνισε ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, λέγοντας ότι οι αγορές κάνουν λάθος να αναμένουν άμεσα περικοπές επιτοκίων.

Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz υποστήριξε επίσης ότι η Fed θα πρέπει να ανεχτεί υψηλότερο πληθωρισμό αντί να βυθίσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση, για να επιτύχει τον στόχο του 2%.

Ειδικότερα, ο Ελ-Εριάν προειδοποίησε ότι η Fed πρέπει να ανακτήσει την αξιοπιστία της όσον αφορά τη μελλοντική καθοδήγηση, διαφορετικά η πρόσφατη «τρομακτική χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών» θα υπονομεύσει την πολιτική της. 

«Πιστεύω όντως ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων αλλά αυτό δεν θεωρώ ότι δικαιολογεί τις εκτιμήσεις των αγορών για μειώσεις επιτοκίων την επόμενη χρονιά. Συνεχίζουν να έχουν ένα πρόβλημα επικοινωνίας και ένα πρόβλημα αξιοπιστίας», ανέφερε ο Ελ-Εριάν. 

«Η αγορά λέει ουσιαστικά στη Fed "δεν με νοιάζει τι πιστεύεις για τα επιτόκια, εγώ πιστεύω ότι θα κάνεις κάτι τελείως διαφορετικό"», σημείωσε. 

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Fed θα θελήσει να δει περισσότερες ενδείξεις αποδυνάμωσης της αγοράς εργασίας προτού χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική, προσθέτοντας ότι η επιμονή του πληθωρισμού στον τομέα των υπηρεσιών είναι προβληματική. 

Υποστήριξε ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι πιο ταπεινές για τον ρόλο τους, επειδή ζουν σε έναν διαφορετικό κόσμο, με λιγότερο ευέλικτες αγορές εργασίας και εφοδιαστικές αλυσίδες. 

Αντί να καταπολεμήσει με επιθετικό τρόπο τον πληθωρισμό, «η Fed πρέπει να συνεχίσει να μας υπόσχεται πληθωρισμό 2% στο μέλλον αλλά να συνεχίσει να ανέχεται υψηλότερο πληθωρισμό», υπογράμμισε.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v