Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιρλανδία: Η κυβέρνηση λέει ότι δεν έχει άλλο χώρο για πρόσφυγες

Οι αιτούντες άσυλο που αναγκάζονται να κοιμούνται στον δρόμο θα έχουν πρόσβαση σε κέντρα υποδοχής κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανακοίνωσε το υπουργείο Ένταξης της Ιρλανδίας

Ιρλανδία: Η κυβέρνηση λέει ότι δεν έχει άλλο χώρο για πρόσφυγες

Η Ιρλανδία παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί πλέον να παρέχει στέγαση σε όλους τους αιτούντες άσυλο λόγω σοβαρής έλλειψης καταλυμάτων και θα μοιράζει σκηνές και υπνόσακους όπου χρειάζεται.

«Παρά τις εντατικές προσπάθειες για την παροχή στέγασης, το Υπουργείο Ένταξης δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να παρέχει κατάλυμα σε όλους τους αιτούντες διεθνή προστασία λόγω σοβαρής έλλειψης», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο τη Δευτέρα.

Τέντες και υπνόσακοι θα παρέχονται όπου απαιτείται, πρόσθεσε το υπουργείο, το οποίο επιβλέπει τη στέγαση των αιτούντων άσυλο.

Οι αιτούντες άσυλο που αναγκάζονται να κοιμούνται στον δρόμο θα έχουν πρόσβαση σε κέντρα υποδοχής κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανέφερε.

Η ανακοίνωση έρχεται αφότου ο υπουργός Ένταξης, Ρόντερικ Ο' Γκόρμαν, δήλωσε ότι οι αιτούντες άσυλο μπορεί να μην γίνουν δεκτοί σε κέντρα φιλοξενίας τις επόμενες ημέρες. Προτεραιότητα θα δοθεί στις οικογένειες που φτάνουν στη χώρα, είπε την Κυριακή.

Πάνω από 100.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο φιλοξενούνται επί του παρόντος στην Ιρλανδία, συμπεριλαμβανομένων περίπου 74.000 Ουκρανών. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία και όσοι τρέπονται σε φυγή από αυτόν είχε τεράστιο αντίκτυπο στα διαθέσιμα καταλύματα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιρλανδίας, Μάικλ Μάρτιν. 

Η Ιρλανδία θα εκπληρώσει τη νομική και διεθνή της υποχρέωση και θα κάνει ό,τι μπορεί για να προσφέρει κατάλυμα, είπε ο Μάρτιν σε δημοσιογράφους στο Δουβλίνο.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι «πολύ ανήσυχη» όσον αφορά το ενδεχόμενο να κοιμούνται οι αιτούντες άσυλο σε σκηνές και τους σχετικούς κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια. Ο Μάρτιν είπε ότι η κυβέρνηση «θα κάνει ό,τι μπορεί για να το αποφύγει αυτό».

Συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών και της αστυνομίας ξέσπασαν στο Δουβλίνο τον περασμένο μήνα, εν μέσω γενικευμένων επεισοδίων μετά την επίθεση με μαχαίρι που φέρεται να διέπραξε αλλοδαπός άντρας, τραυματίζοντας πάνω από τρία άτομα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v