Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο Τελ Αβίβ: Δεν υπήρξαν «ύποπτα σορταρίσματα» πριν την επίθεση της Χαμάς

Ανακριβείς χαρακτηρίζει το χρηματιστήριο τους ισχυρισμούς ότι επενδυτές που γνώριζαν ότι θα πραγματοποιηθεί επίθεση της Χαμάς αποκόμισαν μεγάλη κέρδη από «σορταρίσματα» ισραηληινών μετοχών.

Χρηματιστήριο Τελ Αβίβ: Δεν υπήρξαν «ύποπτα σορταρίσματα» πριν την επίθεση της Χαμάς

Το Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ δήλωσε την Τρίτη ότι η έκθεση αμερικανών ερευνητών που υποστηρίζει ότι επενδυτές στο Ισραήλ μπορεί να επωφελήθηκαν από πληροφορίες ότι θα πραγματοποιηθεί επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου είναι ανακριβής και η δημοσίευσή της ανεύθυνη.

Η έρευνα των καθηγητών νομικής Ρόμπερτ Τζάκσον Τζούνιορ από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και Τζόσουα Μιτς από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια διαπίστωσε ότι έγινε μεγάλης έκτασης σορτάρισμα μετοχών πριν από την επίθεση. 

Η δραστηριότητα, είπαν, «ξεπέρασε το σορτάρισμα που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια πολλών άλλων περιόδων κρίσης», όπως η οικονομική κρίση του 2008 και ο COVID-19. Έγραψαν ότι για τη Leumi, τη μεγαλύτερη τράπεζα του Ισραήλ, 4,43 εκατομμύρια μετοχές που πωλήθηκαν κατά την περίοδο από τις 14 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου απέφεραν κέρδη 3,2 δισεκατομμυρίων σέκελ (859 εκατομμύρια δολάρια).

Ωστόσο, το Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ υποστήριξε ότι οι ερευνητές δεν υπολόγισαν σωστά, καθώς οι τιμές των μετοχών είναι εισηγμένες σε αγκορότ αντί για σέκελ (1 αγκορότ ισούται με 1/100 σέκελ), ανεβάζοντας το πιθανό κέρδος του σορταρίσματος σε μόλις 32 εκατομμύρια σέκελ.

Ο Γιανίβ Παγκότ, επικεφαλής διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο, είπε ότι εξετάζοντας για τη Leumi  το μερίδιο των μετοχών σε θέση short σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των μετοχών σε κυκλοφορία (short interest), σημειώθηκε αύξηση περίπου 4,5 εκατομμυρίων μετοχών την εβδομάδα που έληξε στις 21 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια υπήρξε σταθερότητα. 

«Δεν βλέπω στα δεδομένα κάτι πολύ κοντά σε αυτό που έγραψαν στην έρευνα», είπε ο Πάγκοτ στο Reuters, προσθέτοντας ότι οι ερευνητές δεν μίλησαν με το χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ. «Δεν υπήρχε τίποτα ασυνήθιστο στις short θέσεις στο χρηματιστήριο τους δύο μήνες πριν από την επίθεση».

Ο Μιτς είπε στο Reuters μέσω email ότι η έρευνα των 67 σελίδων είχε πλέον διορθωθεί, αλλά ότι το ζήτημα του νομίσματος δεν επηρεάζει την «εξαιρετικά ασυνήθιστη» δραστηριότητα σε βραχυπρόθεσμα δικαιώματα προαίρεσης και σε ETF που επίσης εντόπισαν οι ερευνητές.

Η έρευνα τους ανέφερε ότι «το short interest για το MSCI Israel Exchange Traded Fund (ETF) σημείωσε απότομη και σημαντική αύξηση»  στις 2 Οκτωβρίου, με βάση στοιχεία από τη Ρυθμιστική Αρχή Χρηματοπιστωτικής Βιομηχανίας (FINRA).

Ο Παγκότ είπε ότι δεν κατανοεί «τη θεωρία για το ETF».

Σημείωσε επίσης ότι η θέση short στη Leumi χτίστηκε από μια ισραηλινή τράπεζα γνωστή στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ.

«Γνωρίζουμε ότι η συμμόρφωσή τους είναι πολύ αυστηρή, επομένως είναι απίθανο μια τέτοια θέση που προήλθε από μια τρομοκρατική οργάνωση να διαπεράσει τη συμμόρφωση αυτού του μέλους για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ή κάτι παρόμοιο», είπε, αναφερόμενος στις εικασίες μέσων ενημέρωσης ότι η ίδια η Χαμάς βρίσκεται πίσω από το σορτάρισμα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v