Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ιταλία απειλεί με βέτο τις προτάσεις για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Η κυβέρνηση Μελόνι δεν προτίθεται να επικυρώσει τη μεταρρύθμιση του ESM χωρίς μια ικανοποιητική συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Η Ιταλία απειλεί με βέτο τις προτάσεις για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

H Ιταλία είναι έτοιμη να θέσει βέτο στην αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν οι εταίροι της συνεχίσουν να επιμένουν σε μια συμφωνία που τιμωρεί την υπερχρεωμένη ιταλική οικονομία, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο Reuters, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών του μπλοκ στις Βρυξέλλες. 

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης τέθηκε σε αναστολή το 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σε αναθεωρημένη εκδοχή την επόμενη χρονιά.

Οι πηγές σημείωσαν ότι η Ιταλία δεν προτίθεται να επικυρώσει τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), χωρίς μια ικανοποιητική συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες. 

Πρόσθεσαν ότι η κυβέρνηση της Μελόνι θα προτιμούσε να διατηρηθεί το υφιστάμενο πλαίσιο, ώστε να μη δώσει τη στήριξ;h της σε ένα πακέτο που θα είναι ακόμα πιο αυστηρό. 

Οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. προβλέπουν ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να έχουν δημοσιονομικό έλλειμμα μέχρι 3% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος μέχρι 60% του ΑΕΠ. Όσες κυβερνήσεις δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες υπόκεινται σε πειθαρχικά μέτρα.

Η Κομισιόν έχει προτείνει μια περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής τεσσάρων έως επτά ετών για τις κυβερνήσεις που υπερβαίνουν τα όρια αυτά.

Ωστόσο, η Γερμανία ζητά οι χώρες με μεγάλο χρέος όπως η Ιταλία να μειώνουν τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ τουλάχιστον κατά 1 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ κάθε χρόνο. 

Οι πηγές ανέφεραν ότι η Ιταλία είναι έτοιμη να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες αλλά από το 2027 και έπειτα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v