Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσγείωση επιτοκίων της ΕΚΤ στο 2,5% βλέπουν οι traders

Μειώσεις συνολικά κατά 125 μονάδες βάσης τιμολογούν οι αγορές, καθώς πληθαίνουν τα σημάδια ότι οι αξιωματούχοι της Φρανκφούρτης αναθαρρεύουν από την επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Προσγείωση επιτοκίων της ΕΚΤ στο 2,5% βλέπουν οι traders

Ανεβάζουν τα στοιχήματα οι traders για νομισματική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το επόμενο έτος, καθώς η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ προετοιμάζει τη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας.

Οι αγορές βλέπουν έξι μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης το 2024, κάτι που σημαίνει διαμόρφωση του βασικού επιτοκίου στο 2,5%. Αν και τα στοιχήματα χαλάρωσαν σταδιακά χθες, ήρθε η Deutsche Bank να τονώσει το αισιόδοξο κλίμα, αναθεωρώντας τις προοπτικές της και προβλέποντας επίσης περικοπές κατά 150 μονάδες βάσης, μεταδίδει το Bloomberg.

Παρόλο που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να προειδοποιούν για την απειλή που θέτει ο πληθωρισμός, εντούτοις σειρά από σχόλια των τελευταίων ημερών διατηρούνται σε μαλακή γραμμή, υποδηλώνοντας ότι πιθανώς δεν θα χρειαστούν αυξήσεις πάνω από το 4% λόγω πτώσης του πληθωρισμού. Οι αγορές τώρα δίνουν πιθανότητα σχεδόν 90% να ξεκινήσει ο κύκλος χαλάρωσης το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, σενάριο που φάνταζε οριακό πριν μόλις από τρεις εβδομάδες που είχε μελετηθεί.

Εάν οι traders πέσουν μέσα, η ΕΚΤ θα είναι η πρώτη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που θα μειώσει τα επιτόκια το 2024, χαλαρώνοντας τον πιο επιθετικό κύκλο σύσφιξης. Στις ΗΠΑ, όπου ο συνολικός πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί σε ετήσιο ρυθμό 3,2%, η Fed αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη αντίστοιχη κίνηση τον Μάιο και να μειώσει τα επιτόκια κατά 125 μονάδες βάσης συνολικά.

«Δεδομένων των τελευταίων στοιχείων για τον πληθωρισμό και του τόνου των επίσημων σχολίων, φοβόμαστε ότι ήμασταν πολύ άτολμοι», δήλωσαν την Τετάρτη οικονομολόγοι της Deutsche Bank με επικεφαλής τον Mark Wall σε έκθεση προς πελάτες. «Ο κίνδυνος είναι τώρα οι νωρίτερες και μεγαλύτερες περικοπές, καθώς και μια ΕΚΤ ικανή να αποσυνδεθεί από τη Fed».

Η Deutsche βλέπει τώρα την πρώτη μείωση επιτοκίων τον Απρίλιο και όχι τον Ιούνιο, με «σημαντικό κίνδυνο μείωσης» τον Μάρτιο και συνολική μείωση 150 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του έτους.

Ράλι ομολόγων

Η άποψη ότι η ΕΚΤ και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική για να στηρίξουν τις οικονομίες τους το επόμενο έτος έδωσε ώθηση στα ομόλογα. Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων μειώθηκε περίπου 80 μονάδες βάσης στο 2,23% τους τελευταίους δύο μήνες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο.

Αυτό οδήγησε ορισμένους στην αγορά να αρχίσουν να προειδοποιούν έναντι της υπερβολικής αισιοδοξίας. Οι υπεύθυνοι στρατηγικής της BlackRock «βλέπουν κίνδυνο να διαψευστούν οι ελπίδες», ενώ οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs συνιστούν να μην παραβλέπονται οι υπερβολικές τιμές.

Η Stephanie Niven, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στο Ninety One, λέει ότι οι μειώσεις επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ είναι πιο πιθανό να προκύψουν στο τέλος του επόμενου έτους, δεδομένου ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν δώσει καθοδήγηση για σενάριο υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η Λαγκάρντ έχει προειδοποιήσει ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες.

«Είναι ενδιαφέρον να δούμε όλη την αφήγηση γύρω από την Ευρώπη και τη μεταστροφή των τελευταίων τριών εβδομάδων», είπε ο Niven σε συνέντευξη στο Bloomberg. «Η Ευρώπη έχει τόσο κυκλικές όσο και διαρθρωτικές προκλήσεις και αυτό προκαλεί μεγάλη ταλάντωση και αστάθεια σχετικά με το τι πραγματικά περιμένουν οι αγορές από την ΕΚΤ».

Οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο τον Νοέμβριο, κατά 2,4% σε ετήσια βάση από 5,3% τον Αύγουστο, πιο κοντά στον στόχο του 2% από οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή μετά τα μέσα του 2021.

Παράλληλα, τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν περαιτέρω σημάδια αδυναμίας. Οι παραγγελίες των γερμανικών εργοστασίων μειώθηκαν απροσδόκητα τον Οκτώβριο, υπογραμμίζοντας το τέλμα στο οποίο παραμένει η μεταποίηση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

«Η ευρωπαϊκή οικονομία επιδεινώνεται σταθερά τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς οι χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν γίνει πιο αυστηρές», δήλωσε ο Gareth Isaac, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίων στην Invesco. Αναμένει ότι οι αγορές εργασίας θα αμβλυνθούν το επόμενο έτος, «παρέχοντας στην ΕΚΤ την κάλυψη για να αρχίσει να μειώνει απότομα τα επιτόκια, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί ξανά στον στόχο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v