Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες βρετανικές κυρώσεις κατά τις Ρωσίας

Μέτρα εναντίον δεκάδων προσώπων και επιχειρήσεων από τρίτες χώρες που εμπλέκονται σε περίπλοκες εφοδιαστικές αλυσίδες και εναλλακτικές οδούς εφοδιασμού για τον ρωσικό στρατό. Αντίδραση της Κίνας.

Νέες βρετανικές κυρώσεις κατά τις Ρωσίας

Η Βρετανία προειδοποίησε ότι η Ρωσία προσπαθεί να παρακάμψει τις κυρώσεις καθώς ανακοίνωσε 46 νέα μέτρα εναντίον φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων από άλλες χώρες οι οποίες εμπλέκονται σε εφοδιαστικές αλυσίδες του ρωσικού στρατού.

Οι τελευταίες οντότητες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις περιλαμβάνουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε Κίνα, Τουρκία, Σερβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ουζμπεκιστάν, αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι καταδικάζει την κίνηση αυτή και τονίζει ότι θα αντιταχθεί σε οτιδήποτε υπονομεύει τα συμφέροντά της.

Η Βρετανία, η οποία υποστηρίζει σταθερά την Ουκρανία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022, ανακοίνωσε ότι στοχεύει προμηθευτές από τρίτες χώρες προκειμένου να περιορίσει την ικανότητα της Ρωσίας να παρακάμπτει τις κυρώσεις για να αποκτήσει προϊόντα που υπόκεινται σ' αυτές.

«Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την πίεση προς τον Πούτιν και θα λάβουμε πιο αυστηρά μέτρα εναντίον τρίτων μερών που προωθούν προϊόντα και τεχνολογίες που υπόκεινται σε κυρώσεις στη Ρωσία, όπου κι αν βρίσκονται», δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για χώρες του Ινδικού και του Ειρηνικού ωκεανού Αν-Μαρί Τρεβελιάν.

Η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις σε 31 φυσικά πρόσωπα και οντότητες που σχετίζονται με τον σχεδιασμό και την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) και πυραυλικών εξαρτημάτων καθώς και με τις εισαγωγές ηλεκτρονικών στοιχείων, σε τέσσερις οντότητες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που σχετίζονται με την εμπορία ρωσικού πετρελαίου και άλλες που είχαν διασυνδέσεις με τη μισθοφορική οργάνωση Wagner.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν επίσης μια αμυντική βιομηχανία της Λευκορωσίας, η οποία παράγει στρατιωτική τεχνολογία που υποστηρίζει την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας.

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι τάσσεται κατηγορηματικά κατά των κυρώσεων. «Προειδοποιούμε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να διορθώσει άμεσα το λάθος της και να άρει τις κυρώσεις από τις κινεζικές εταιρείες», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κινεζικής πρεσβείας στο Λονδίνο.

«Η κινεζική κυβέρνηση θα λάβει δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα για να διαφυλάξει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων».

Εν τω μεταξύ, η Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης του Εγκλήματος (NCA) ανακοίνωσε ότι εξέδωσε προειδοποίηση προς τράπεζες, χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και μέλη του ρυθμιστικού τομέα της Βρετανίας αναφορικά με τις προσπάθειες της Ρωσίας να αποκτήσει μέσω ενδιάμεσων χωρών προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις.

«Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία ως αποτέλεσμα της εισβολής της στην Ουκρανία είχαν σημαντική επίδραση στην ικανότητά της να αγοράζει προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου στρατιωτικού υλικού, στις διεθνείς αγορές», αναφέρεται σε ανακοίνωση της NCA.

«Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να παρακάμψει αυτούς τους ελέγχους, η Ρωσία χρησιμοποιεί περίπλοκες εφοδιαστικές αλυσίδες και εναλλακτικές οδούς εφοδιασμού για να αποκτήσει προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις».

Η Βρετανία, από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερα από 1.600 φυσικά πρόσωπα και 250 οντότητες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v