Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γλίτωσε τον αντιμονοπωλιακό νόμο της ΕΕ το iMessage της Apple

Παίρνει ανάσες η εφαρμογή μηνυμάτων, καθώς δεν κρίνεται προς το παρόν δεσπόζουσα η θέση της. Στα ρετιρέ της Big Tech, ωστόσο, η διαμάχη συνεχίζεται.

Γλίτωσε τον αντιμονοπωλιακό νόμο της ΕΕ το iMessage της Apple

Η υπηρεσία iMessage της Apple φαίνεται πως ξεγλιστρά από τους νέους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν στόχο να βάλουν φρένο στις πλατφόρμες Big Tech, καθώς αποφάνθηκαν οι αρχές ότι υπολείπεται σε δημοφιλία μεταξύ των επιχειρηματικών χρηστών ώστε να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κλίνουν προς αναβολή για την Apple, στο πλαίσιο της πεντάμηνης έρευνας αγοράς που ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας.

Προκειμένου να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής των κανόνων, μια υπηρεσία πρέπει να θεωρείται ως «σημαντική πύλη» για τους επαγγελματίες χρήστες. Οι αρχές της ΕΕ θεωρούν ότι αυτό δεν ισχύει επί του παρόντος για το iMessage, σημειώνουν οι πηγές.

Στον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) εμπίπτουν ανταγωνιστικές υπηρεσίες διαδικτυακών μηνυμάτων, όπως το WhatsApp  ή το Facebook Messenger της Meta.

Σύμφωνα με το DMA, καθίσταται παράνομο για τις πιο ισχυρές εταιρείες να ευνοούν τις δικές τους υπηρεσίες έναντι των αντιπάλων τους. Θα τους απαγορεύεται επίσης να συνδυάζουν προσωπικά δεδομένα στις διάφορες υπηρεσίες τους, καθώς και να χρησιμοποιούν δεδομένα που συλλέγουν από τρίτους εμπόρους με σκοπό να τους ανταγωνίζονται. Επίσης, θα πρέπει να επιτρέπουν στους χρήστες να κατεβάζουν εφαρμογές από αντίπαλες πλατφόρμες.

Τον Σεπτέμβριο, η ΕΕ αποκάλυψε μια λίστα με 22 βασικές υπηρεσίες που εμπίπτουν στους κανόνες, όπως η μηχανή αναζήτηση Google της Alphabet, η ηλεκτρονική αγορά της Amazon και το μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook της Meta.

Οσον αφορά την Apple, «υπηρεσίες βασικής πλατφόρμας», που σημαίνει ότι καλύπτονται από τη νομοθεσία, θεωρούνται το App Store, το πρόγραμμα περιήγησης Safari και το λειτουργικό σύστημα για κινητά iOS.

Αλλά πέρα από την αρχική της λίστα, η ΕΕ ξεκίνησε έρευνες για να καθορίσει εάν το iMessage της Apple θα έπρεπε επίσης να ενταχθεί στους κανόνες, καθώς και οι υπηρεσίες Bing, Edge και Advertising της Microsoft Corp.

Εν τω μεταξύ, η Apple, η Meta και η ByteDance, ιδιοκτήτρια της TikTok, ζήτησαν από τα δικαστήρια της ΕΕ να ελέγξουν εκ νέου εάν ορισμένες από τις υπηρεσίες τους θα πρέπει ή όχι να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του DMA - θεωρώντας ότι πλήττεται ο πυρήνας ορισμένων από τα πιο κερδοφόρα επιχειρηματικά τους μοντέλα.

Ο ευρωπαϊκός Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές τίθεται σε πλήρη ισχύ στις αρχές Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v