Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φιλορώσος Ουκρανός πολιτικός δολοφονήθηκε στη Μόσχα

Ο Ιλιά Κίβα, πρώην βουλευτής στο Κίεβο, βρισκόταν στη Ρωσία καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου και επέκρινε συχνά τις αρχές της χώρας του. Σύμφωνα με πληροφορίες, πυροβολήθηκε σε πάρκο από ανθρώπους ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας.

Φιλορώσος Ουκρανός πολιτικός δολοφονήθηκε στη Μόσχα

Ουκρανός πρώην βουλευτής, τον οποίο το Κίεβο θεωρούσε προδότη, δολοφονήθηκε σήμερα κοντά στη Μόσχα από τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας, δήλωσε ουκρανική πηγή.

Ο Ιλιά Κίβα ήταν φιλορώσος βουλευτής του ουκρανικού κοινοβουλίου πριν από την εισβολή της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά βρισκόταν στη Ρωσία καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου και επέκρινε συχνά τις ουκρανικές αρχές.

Οι Ρώσοι ανακριτές δήλωσαν ότι ο Κίβα πέθανε επιτόπου, αφού πυροβολήθηκε σε πάρκο στην περιοχή Οντίντσοβο, νοτιοδυτικά της Μόσχας. Ο δολοφόνος καταζητείται.

Η ουκρανική πηγή, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι την ευθύνη για τη δολοφονία έχει η υπηρεσία ασφαλείας SBU.

Ο Άντριι Γιούσοφ, εκπρόσωπος της ουκρανικής GUR, μιας άλλης υπηρεσίας πληροφοριών, δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ότι ο Κίβα είναι «τελειωμένος», αλλά δεν είπε ποιος είναι πίσω από τον θάνατό του.

Ο Κίβα είχε καταδικαστεί ερήμην από ουκρανικό δικαστήριο σε 14 χρόνια φυλάκισης για κατηγορίες που περιλάμβαναν προδοσία και υποκίνηση σε βία.

Ένας άλλος φιλορώσος πρώην βουλευτής του ουκρανικού κοινοβουλίου, ο Όλεγκ Τσαριόφ, επέζησε από απόπειρα δολοφονίας στην Κριμαία τον Οκτώβριο.

Αρκετοί παράγοντες που υποστηρίζουν τη Ρωσία έχουν δολοφονηθεί από την έναρξη του πολέμου σε επιχειρήσεις που η Μόσχα αποδίδει στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων η δημοσιογράφος Ντάρια Ντούγκινα, ο πολεμικός μπλόγκερ Βλαντλέν Τατάρσκι και ο πρώην διοικητής υποβρυχίων Στάνισλαβ Ρζίτσκι.

Όλοι τους ήταν καταγεγραμμένοι σε μια τεράστια ανεπίσημη ουκρανική βάση δεδομένων που περιλαμβάνει άτομα που θεωρούνται εχθροί της χώρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v