Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο πληθωρισμός της απληστίας υπάρχει

Αποκαλυπτική έρευνα των think tanks IPPR και Common Wealth για τα υπερκέρδη. Ποιες εταιρείες «δείχνει», πόσο θα είχε αυξηθεί το παγκόσμιο ΑΕΠ, αν δεν κερδοσκοπούσαν. Προτείνουν επιβολή φόρου.

Ο πληθωρισμός της απληστίας υπάρχει

Μετά την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που έχει αναφέρει ότι σε αρκετούς τομείς οι εταιρείες όχι μόνο πέρασαν το σύνολο του αυξημένου κόστους των πρώτων υλών στις τιμές των προϊόντων τους αλλά, επιπλέον, αρκετές από αυτές βρήκαν την ευκαιρία να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους, το ΔΝΤ, που έχει πει ξεκάθαρα ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης από τις αρχές του 2022 οφείλεται κατά 45% στα υψηλότερα επιχειρηματικά κέρδη και τον ΟΟΣΑ να εντοπίζει έμμεσες ενδείξεις ότι τα κέρδη ανά μονάδα έχουν αυξηθεί ταχύτερα από τον πληθωρισμό μεταξύ του 2019 και του 2022, έρευνα των think tanks IPPR και Common Wealth έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το greedflation -σ.σ. ο πληθωρισμός της απληστίας θέμα που ανέδειξε το Euro2day.gr ήδη από τον περασμένο Απρίλιο- υπάρχει.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο πληθωρισμός της απληστίας έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση του πληθωρισμού κατά το 2022 ενώ ζητούν την επιβολή ενός παγκόσμιου φόρου στις εταιρείες για τον περιορισμό των υπερβολικών κερδών τους, μεταδίδει ο Guardian

Η έρευνα που στηρίχθηκε στις ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσε ότι τα κέρδη ξεπέρασαν κατά πολύ τις αυξήσεις του κόστους, συμβάλλοντας στην άνοδο του πληθωρισμού πέρυσι σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

«Αυτή η άνοδος των κερδών συνέβη καθώς οι αυξήσεις των μισθών απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό να συμβαδίσουν με τον πληθωρισμό και οι εργαζόμενοι υπέστησαν τη μεγαλύτερη πτώση τους στο διαθέσιμο εισόδημα από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ενεργειακές εταιρείες ExxonMobil και Shell, οι εταιρείες εξόρυξης Glencore και Rio Tinto και οι επιχειρήσεις τροφίμων και εμπορευμάτων Kraft Heinz, Archer-Daniels-Midland και Bunge είδαν τα κέρδη τους να ξεπερνούν κατά πολύ τον πληθωρισμό, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Επίσης οι ερευνητές ανέλυσαν 1.350 εταιρείες εισηγμένες στα χρηματιστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής. Από την ανάλυσή του προέκυψε ότι εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών και του τραπεζικού κλάδου προχώρησαν επίσης σε σημαντικές αυξήσεις τιμών, που αύξησαν τα περιθώρια κέρδους τους.

«Τέτοιες εταιρείες μπόρεσαν να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους τους ή ακόμη και να τα αυξήσουν, δημιουργώντας υπερβολικά κέρδη μέσω ενός συνδυασμού υψηλής ισχύος στην αγορά και δυναμικής της παγκόσμιας αγοράς», αναφέρουν.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι «το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μπορούσε να είναι 8% υψηλότερο από ό,τι είναι τώρα, αν δεν είχε αυξηθεί η ισχύς τους στην αγορά». Οι ερευνητές ζητούν να επιβληθεί ένας φόρος στα εκτιμώμενα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια των πλεονάζοντων παγκόσμιων κερδών παράλληλα με κινήσεις για την κατάργηση των μονοπωλιακών πρακτικών που επέτρεψαν στις εταιρείες να εκμεταλλευτούν την ισχύ τους στην αγορά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v