Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συρία: Μας κόβει το φαγητό ο ΟΗΕ, θα πεθάνουμε απ' την πείνα

Κραυγή απόγνωσης. «Λόγω έλλειψης πόρων» το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ διακόπτει τη βοήθεια προς τη Συρία, εκθέτοντας στον λιμό εκατομμύρια εκτοπισμένους που ζουν εντελώς άποροι σε προσφυγικούς καταυλισμούς.

Συρία: Μας κόβει το φαγητό ο ΟΗΕ, θα πεθάνουμε απ την πείνα

Η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος προ ημερών ότι θα σταματήσει από τον Ιανουάριο την παροχή βοήθειας στη Συρία αναβίωσε τις ανησυχίες των εκτοπισμένων από το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, που πλήττονται από τη φτώχεια έπειτα από 12 και πλέον χρόνια εμφυλίου πολέμου.

«Με τη διακοπή της βοήθειας τα δεινά θα αυξηθούν εκθετικά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλί Φαρχάτ, πρόεδρος του καταυλισμού Μαράμ στην πόλη Ατμέ. «Ορισμένοι μου λένε: 'Θα πεθάνουμε από πείνα"».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα, το Πρόγραμμα του ΟΗΕ αναφέρει ότι «με λύπη αναγκάζεται να ανακοινώσει το τέλος της επισιτιστικής βοήθειας στη Συρία τον Ιανουάριο του 2024, ελλείψει επαρκών πόρων».

Η υπηρεσία θα συνεχίσει να «υποστηρίζει οικογένειες που βρίσκονται σε επείγουσα ανάγκη και έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές σε όλη τη χώρα, με μικρότερες και πιο στοχευμένες επείγουσες παρεμβάσεις».

Η χρηματοδότηση είναι «πρόβλημα που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα παντού στον κόσμο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η υπηρεσία του ΟΗΕ, της οποίας οι δραστηριότητες μπορεί να μειώνονται ή να αυξάνονται σε συνάρτηση με τις ανάγκες και τους διαθέσιμους πόρους.

Τον Σεπτέμβριο, η υπηρεσία είχε προειδοποιήσει ότι η έλλειψη χρημάτων, που την αναγκάζει να μειώνει τις μερίδες φαγητού, μπορεί να ωθήσει άλλα 24 εκατομμύρια ανθρώπους στα πρόθυρα του λιμού.

Τον Ιούλιο χρειάστηκε να αποκλειστεί το 45% των δικαιούχων βοήθειας στη Συρία, σύμφωνα με το Πρόγραμμα.

Οι εκτοπισμένοι του καταυλισμού Μαράμ δεν μπορούν να κρύψουν την ανησυχία τους.

Στις περιοχές που ελέγχονται από την οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία) στην επαρχία Ιντλίμπ διαμένουν τρία εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους σχεδόν οι μισοί είναι εκτοπισμένοι και διασκορπισμένοι σε εκατοντάδες υπερπληθείς καταυλισμούς. Μαστίζονται από την πείνα, τη φτώχεια και πολύ κακές συνθήκες υγιεινής και εξαρτώνται κυρίως από την επισιτιστική, ιατρική και επιμελητειακή βοήθεια που παρέχουν οι διεθνείς οργανισμοί.

Η απόφαση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στους καταυλισμούς της βορειοδυτικής Συρίας, όπως στον Μαράμ της πόλης Ατμέ, όπου οι κάτοικοι σχηματίζουν ουρά μπροστά από φορτηγά για να λάβουν τις τελευταίες μερίδες φαγητού του 2023.

«Η διακοπή της βοήθειας θα οδηγήσει στον θάνατο ανθρώπων που ζούσαν χάρη σ' αυτήν, καθώς δεν έχουν χρήματα για να τραφούν», δήλωσε ο 40χρονος 'Αχμεντ 'Αντλα, πατέρας τεσσάρων παιδιών, εκτοπισμένος εδώ και 11 χρόνια.

«Ελπίζω ότι θα έρθουν να δουν πώς περνάμε τον χειμώνα. Δεν μπορούμε ούτε τα παιδιά μας να έχουμε στη ζέστη. Μας κοροϊδεύουν», δήλωσε ο Χάλεντ αλ-Μάσρι, 45 ετών και εκτοπισμένος εδώ και 13 χρόνια μαζί με έντεκα μέλη της οικογένειάς του.

Ο πόλεμος στη Συρία έχει προκαλέσει τον θάνατο πάνω από εκατομμυρίου ανθρώπων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων άλλων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v