Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ecofin χωρίς λευκό καπνό για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Σε μια ακόμα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών δεν βγήκε «λευκός καπνός», αν και επισημάνθηκε ότι έχει γίνει πρόοδος τις τελευταίες 48 ώρες. Ανοικτό ενδεχόμενο μια νέα συνεδρίαση μεταξύ 18-21 Δεκεμβρίου.

Ecofin χωρίς λευκό καπνό για το Σύμφωνο Σταθερότητας

«Δουλέψαμε πολύ σκληρά τις τελευταίες δύο ημέρες και τώρα είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε τη συμφωνία για το Σύμφωνο Σταθερότητας», δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο, μετά την ολοκλήρωση του Ecofin, επιβεβαιώνοντας όπως έγραψε νωρίτερα το Euro2day.gr τις δυσκολίες που παραμένουν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Υπάρχει μια νέα συμβιβαστική πρόταση, σημείωσε, επισημαίνοντας, όμως, παράλληλα ότι είναι πολύ περίπλοκες διαπραγματεύσεις τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία πριν λήξει η χρονιά και γι’ αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί μια νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στο μεσοδιάστημα.

Η ίδια εξήγησε ότι αν οι συζητήσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες οδηγήσουν σε απτό αποτέλεσμα, δεν θα χρειαστεί να υπάρξει νέα συνεδρίαση. Αν, όμως, απαιτηθεί, το πιθανότερο είναι να διεξαχθεί μεταξύ 18-21 Δεκεμβρίου.

Η συμφωνία που είναι στο τραπέζι έχει στόχο να κρατήσει μια ισορροπία μεταξύ της ανάγκης μακροπρόθεσμης μείωσης του χρέους και παράλληλα διατήρησης των επενδύσεων σε τομείς όπως η πράσινη μετάβαση, η ψηφιοποίηση και η άμυνα.

Δεν τίθεται ζήτημα σκληρότερων ή χαλαρότερων κανόνων αλλά καλύτερων κανόνων, είπε απαντώντας σε ερώτηση. Γι’ αυτό η ισπανική προεδρία πήρε τα βασικά σημεία της πρότασης της Κομισιόν και προσέθεσε δικλίδες ασφαλείας. Αυτό είναι το πνεύμα της συζήτησης που γίνεται.

Ο Βλ. Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι στις πολύωρες χθεσινές διαπραγματεύσεις έγινε πρόοδος και πλέον η συμφωνία είναι «εντός παιδιάς». Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, χρειάζεται δημοσιονομική ισορροπία αλλά και περιθώριο για επενδύσεις. Η Κομισιόν θέλει να υπάρχει περισσότερη ευελιξία στα κράτη-μέλη, για να μειώσουν το χρέος τους μεσοπρόθεσμα.

Οι νέοι κανόνες θα είναι πιο ευέλικτοι, δήλωσε, κινούμαστε σε ένα λιγότερο σκληρό σύστημα από το υφιστάμενο.

Η μεγάλη εκκρεμότητα

Το κύριο θέμα που μένει να συμφωνηθεί μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου είναι πόσο γρήγορα μια χώρα με έλλειμμα πάνω από το όριο της ΕΕ του 3% του ΑΕΠ θα πρέπει να το μειώσει, ενώ ταυτόχρονα θα έχει αρκετά κεφάλαια για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Η Γαλλία θέλει πιο αργό ρυθμό για να υπάρχουν περισσότερα χρήματα για επενδύσεις, η Γερμανία θέλει ταχύτερη μείωση.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια λύση υπό συζήτηση ήταν να υπολογίζεται η τυπική ετήσια περικοπή υπερβολικού ελλείμματος κατά 0,5% του ΑΕΠ με τρόπο που να αποκλείει τις πληρωμές τόκων, αφήνοντας περισσότερα χρήματα για επενδύσεις.

Ως παραχώρηση προς τη Γερμανία, η οποία αντιτίθεται σε αυτό, αυτό θα είναι μόνο προσωρινό, για παράδειγμα μεταξύ 2025 και 2027, όταν οι πληρωμές τόκων για τη Γαλλία θα διπλασιαστούν σχεδόν, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ σηματοδότησε την ετοιμότητα του Βερολίνου να αναγνωρίσει τη γαλλική θέση, αλλά είπε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά στους ακριβείς αριθμούς για την τελική συμφωνία.

«Έχουμε ήδη μια κοινή αντίληψη όσον αφορά τις διασφαλίσεις για το έλλειμμα και το χρέος, τώρα είναι καθήκον μας να βαθμονομήσουμε αυτά τα μέτρα με τον σωστό τρόπο», είπε ο Λίντνερ στους δημοσιογράφους. «Θέλουμε να διατηρήσουμε χώρο για ελιγμούς, για επενδύσεις και νέες ανάγκες, για παράδειγμα για την άμυνα. Αλλά δεν έχουμε ακόμη κοινή αντίληψη ως προς το ποιοι αριθμοί επαρκούν», είπε.

Η μεταρρύθμιση των κανόνων είναι απαραίτητη επειδή η αύξηση του δημόσιου χρέους μετά την πανδημία κατέστησε το υπάρχον πλαίσιο μη ρεαλιστικό. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει επίσης να βρουν τρόπους ώστε οι κανόνες να επιτρέπουν τις μεγάλες δημόσιες επενδύσεις που απαιτούνται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο χρόνος πιέζει γιατί οι νέοι κανόνες πρέπει να λάβουν την έγκριση του τρέχοντος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο θα διαλυθεί τον Απρίλιο πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v