Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γάζα: Προ των ευθυνών του ο ΟΗΕ, νέα πρωτοβουλία Γκουτέρες

Ψήφισμα για κατάπαυση πυρός μετά τη σπάνια κίνηση του γ.γ. να επικαλεστεί το άρθρο 99. Τα βλέμματα στραμμένα σε πιθανό αμερικανικό βέτο, που θα εγείρει εκ νέου αμφιβολίες για τον πραγματικό ρόλο και το κύρος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Γάζα: Προ των ευθυνών του ο ΟΗΕ, νέα πρωτοβουλία Γκουτέρες

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει σε λίγες ώρες με ζητούμενο αν θα εγκρίνει ψήφισμα για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δύο μέρες μετά την πρωτοφανή κίνηση του επικεφαλής του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες να επικαλεστεί το άρθρο 99, κάτι που δεν έχει κάνει κανείς γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών εδώ και δεκαετίες.

Η κίνηση επιτρέπει στον γενικό γραμματέα να θέσει στο συμβούλιο «οποιοδήποτε θέμα κατά τη γνώμη του μπορεί να απειλήσει τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Αραβικά και ισλαμικά κράτη απάντησαν αμέσως στην επιστολή του, με σχέδιο ψηφίσματος που θα τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ετοίμασαν σχέδιο ψηφίσματος που θα τεθεί σε ψηφοφορία. Για να περάσει χρειάζονται τουλάχιστον εννέα ψήφοι υπέρ και κανένα βέτο από Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία ή Βρετανία.

Πρόκειται για καθοριστική στιγμή για το Συμβούλιο Ασφαλείας, γράφει το BBC. Η επίκληση του άρθρου 99 είναι μια σπάνια χρησιμοποιούμενη εξουσία που παραχωρείται μόνο στον εκάστοτε επικεφαλής του ΟΗΕ από το καταστατικό του Οργανισμού.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες θα απευθυνθεί στους διπλωμάτες του Συμβουλίου αφού μιλήσει τηλεφωνικά με πολλούς ηγέτες, όπως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και αρκετοί Άραβες υπουργοί.

Η πλειοψηφία του συμβουλίου έχει εδώ και καιρό υποστηρίξει την άμεση κατάπαυση του πυρός, κατά συνέπεια όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον σύμμαχο του Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν και δεν έχουν δηλώσει δημοσίως αν σκοπεύουν να ασκήσουν ξανά το βέτο τους, έχουν δώσει στίμα. Η θέση των ΗΠΑ είναι ότι ένα ψήφισμα δεν θα ήταν «χρήσιμο αυτή τη στιγμή».

Εάν η ανάληψη δράσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας μπλοκαριστεί για ακόμη μια φορά από μόνιμο μέλος του με δικαίωμα αρνησικυρίας, θα προκύψει και πάλι το ερώτημα εάν είναι όργανο κατάλληλο για τον σκοπό του, τονίζει με νόημα το BBC.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v