Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκκληση Σάμερς στη Fed να περιμένει πριν μειώσει τα επιτόκια

Oι αξιωματούχοι της Fed πιθανότατα θα πρέπει να περιμένουν μέχρι «να δουν συντριπτικά στοιχεία ότι ο πληθωρισμός έχει σταθεροποιηθεί σε χαμηλά επίπεδα προτού μειώσουν τα επιτόκια, προειδοποίησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

Εκκληση Σάμερς στη Fed να περιμένει πριν μειώσει τα επιτόκια
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής του Χάρβαρντ Λόρενς Σάμερς

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λώρενς Σάμερς, τόνισε ότι η Fed δεν πρέπει να βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια μέχρι να υπάρξουν ισχυρά τεκμήρια ότι ο πληθωρισμός έχει τεθεί υπό έλεγχο ή ότι η οικονομία οδεύει σε βουτιά. 

«Η στιγμή που θα κάνουν τη στροφή ή που θα ανακοινώσουν ότι θα κάνουν τη στροφή, θα είναι μια στιγμή που θα προκαλέσει σεισμό» δήλωσε στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι για τον λόγο αυτό οι αξιωματούχοι της Fed πρέπει να εξετάσουν πολύ προσεκτικά την απόφαση να αρχίσουν τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Oι αξιωματούχοι της Fed πιθανότατα θα πρέπει να περιμένουν μέχρι «να δουν συντριπτικά στοιχεία ότι ο πληθωρισμός έχει σταθεροποιηθεί σε χαμηλά επίπεδα, ή να δουν απτά στοιχεία ότι η οικονομία επιδεινώνεται» υπογράμμισε ο Σάμερς. 

Όπως ανέφερε, τέτοια στοιχεία δεν έχουν υπάρξει ακόμα, μιλώντας λίγο μετά τη δημοσίευση της έκθεσης για την αγορά εργασίας τον Νοέμβριο, η οποία έδειξε ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που ανέμεναν οι αναλυτές. 

«Ήταν καλά νούμερα, δείχνουν μια οικονομία που, τουλάχιστον για τον Νοέμβριο, δείχνει ακόμα αρκετά ισχυρή» σημείωσε. Η επιτάχυνση της αύξησης των μισθών «ενισχύει την αίσθησή μου ότι κάποιοι πρέπει να είναι προσεκτικοί όσον αφορά την κήρυξη του τέλους του πολέμου κατά του πληθωρισμού».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v