Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Απειλή Λαγκάρντ» για το ράλι στα ευρωπαϊκά ομόλογα

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι θα γίνουν έως και έξι μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ την επόμενη χρονιά. Οι κεντρικοί τραπεζίτες, όμως, δεν φαίνονται έτοιμοι να κάνουν τόσο τολμηρά βήματα.

«Απειλή Λαγκάρντ» για το ράλι στα ευρωπαϊκά ομόλογα

Οι επενδυτές που στοιχηματίζουν σε πρόωρη έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κινδυνεύουν να διαψευστούν από την Κριστίν Λαγκάρντ αυτή την εβδομάδα.

Στρατηγικοί αναλυτές  και επενδυτές λένε ότι τα ευρωπαϊκά ομόλογα έχουν περισσότερα περιθώρια για απώλειες παρά κέρδη την Πέμπτη, όταν η ΕΚΤ θα συνεδριάσει για τελευταία φορά φέτος. Αυτό οφείλεται στο πρόσφατο ισχυρό ράλι που έχει ήδη στείλει τις γερμανικές αποδόσεις αναφοράς στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο, περίπου στο 2,2%, επισημαίνει το Bloomberg.

Οποιοσδήποτε τόνος «περιστεριού» από την Λαγκάρντ απλώς θα επικύρωνε τα τρέχοντα στοιχήματα της αγοράς για έξι περικοπές κατά 0,25% κατά τη διάρκεια του 2024 και θα επέτρεπε στα ομόλογα να διατηρήσουν τα πρόσφατα κέρδη. Ωστόσο, ένας επιθετικός τόνος θα μπορούσε να επαναφέρει τις γερμανικές αποδόσεις πάνω από το 2,4%, σύμφωνα με την TwentyFour Asset Management.

«Ο κίνδυνος είναι τα γερμανικά αλλά και τα άλλα ευρωπαϊκά ομόλογα να βρεθούν αντιμέτωπα με ένα sell off», δήλωσε ο Έλιοτ Χέντοφ, επικεφαλής έρευνας μακροοικονομικής πολιτικής στην State Street. «Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε μια τοποθέτηση της ΕΚΤ που θα ξεπεράσει τις προσδοκίες της αγοράς».

Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων μειώθηκαν πάνω από 40 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα, καθώς οι επενδυτές αύξησαν δραματικά τα στοιχήματα για μειώσεις επιτοκίου από την ΕΚΤ το επόμενο έτος, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός και η οικονομική δραστηριότητα ήταν πιο ήπια από το αναμενόμενο.

Η ανατιμολόγηση έγινε με βίαια την περασμένη εβδομάδα αφού το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Ίζαμπελ Σνάμπελ, ένα διάσημο «γεράκι», είπε ότι η πτώση του πληθωρισμού είναι «αξιοσημείωτη», ένα σχόλιο που θεωρήθηκε από τις αγορές ως ένδειξη ότι οι μειώσεις θα μπορούσαν να έρθουν νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Επί του παρόντος, οι αγορές τιμολογούν πλήρως πέντε μειώσεις επιτοκίων κατά 0,25% το επόμενο έτος. Μόλις πριν από ένα μήνα, τα στοιχήματα ήταν για μόλις τρεις μειώσεις . Δίνουν επίσης 70% πιθανότητα η πρώτη να έρθει τον Μάρτιο.

Αυτή είναι μια αρκετά ακραία προοπτική, δεδομένου ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ δεν έχουν δείξει βιασύνη να δράσουν. Για «γεράκια» όπως ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ, παραμένει ο κίνδυνος να επιστρέψει ο πληθωρισμός και έχει επανειλημμένα αποκλείσει το ενδεχόμενο να πει ότι τα επιτόκια έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους.

«Θα είναι εύκολο για τη Λαγκάρντ να εμφανιστεί ως πιο επιθετική έναντι της αγοράς», δήλωσε η Όρλα Γκάρβεϊ, ανώτερη διευθύντρια χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος στην Federated Hermes. «Θα εξετάσω αν ή πώς θα προσαρμόσει το μάντρα της "υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα"».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v