Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη ύφεση μετά την πανδημία έρχεται στην ευρωζώνη

Οι οικονομολόγοι βλέπουν το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 0,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό μειώθηκαν για το μεγαλύτερο μέρος του 2024, αλλά ο στόχος του 2% δείχνει ασύλληπτος.

Πρώτη ύφεση μετά την πανδημία έρχεται στην ευρωζώνη

Την πρώτη ύφεση μετά την πανδημία θα υποστεί η ευρωζώνη, με την οικονομία της να συρρικνώνεται για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο τους τελευταίους τρεις μήνες της χρονιάς, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg σε αναλυτές.

Πλέον αναμένεται συρρίκνωση 0,1% μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αμετάβλητο ΑΕΠ. Ήπια ανάκαμψη προβλέπεται στις αρχές του 2024.

«Αμφιβάλλουμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας ανοδικής πορείας», δήλωσε ο Joerg Angele, οικονομολόγος στην Bantleon Bank. «Οι αντίθετοι άνεμοι παραμένουν ισχυροί, ειδικά αυτοί που προέρχονται από τη μαζική αύξηση των επιτοκίων».

Η αδυναμία καθοδηγείται από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία αγωνίζεται να αποτινάξει την ύφεση στη μεταποίηση. Πλημμυρισμένη από μια δημοσιονομική κρίση και την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση, η χώρα αναμένεται να έχει ύφεση 0,2% το τέταρτο τρίμηνο -μεγαλύτερη από την αρχικά προβλεπόμενη πτώση κατά 0,1%.

Οι οικονομολόγοι μείωσαν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό έως τον Σεπτέμβριο του 2024. Ωστόσο, οι τριμηνιαίες προβλέψεις δεν δείχνουν μείωση των τιμών στον στόχο του 2% της ΕΚΤ έως τότε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v