Πυραυλικό πλήγμα Χούθι σε ξένο δεξαμενόπλοιο ανοικτά της Υεμένης

Το πλοίο υπό νορβηγική σημαία χτυπήθηκε, καθώς διέπλεε το στενό Μπαμπ αλ Μάντεμπ. Δεν υπήρξαν θύματα. Νωρίτερα οι Χούθι διεμήνυσαν πως θα αναλαμβάνουν δράση εναντίον όλων των πλοίων που κατευθύνονται στο Ισραήλ, αν δεν διανεμηθεί βοήθεια στη Γάζα.

Πυραυλικό πλήγμα Χούθι σε ξένο δεξαμενόπλοιο ανοικτά της Υεμένης

Πύραυλος κρουζ κατά πλοίων επιφανείας (ASCM) που εκτοξεύθηκε από περιοχή υπό τον έλεγχο των Χούθι έπληξε δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Νορβηγίας στα ανοικτά της Υεμένης, χωρίς πάντως να προκαλέσει τραυματισμούς ή θανάτους, ανακοίνωσαν σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Το Strinda χτυπήθηκε από τον ASCM καθώς διέπλεε το στενό Μπαμπ αλ Μάντεμπ, διευκρίνισε μέσω X (του πρώην Twitter) το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η βρετανική υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας (UKMTO), το «συμβάν» σημειώθηκε ανοικτά από τη Μόχα της Υεμένης, στο στενό Μπαμπ αλ Μάντεμπ, που χωρίζει την αραβική Χερσόνησο από την Αφρική.

Το πλήγμα του πυραύλου προκάλεσε «πυρκαγιά» στο πλοίο, ενώ αμερικανικό αντιτορπιλικό, το USS Mason έσπευσε στο σημείο και προσέφερε συνδρομή, κατά τη CENTCOM.

Το Σάββατο, οι Χούθι διεμήνυσαν πως στο εξής θα αναλαμβάνουν δράση εναντίον όλων των πλοίων που κατευθύνονται στο Ισραήλ, ανεξαρτήτως του σε ποιον ανήκουν, αν δεν διανεμηθεί εσπευσμένα ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας παράλληλα τις διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες να μη συναλλάσσονται με το εβραϊκό κράτος.

Οποιοδήποτε πλοίο «συνδέεται με το Ισραήλ ή μεταφέρει εμπορεύματα» στο εβραϊκό κράτος δεν είναι ευπρόσδεκτο στην Ερυθρά Θάλασσα, θαλάσσια περιοχή στρατηγικής σημασίας ανάμεσα στη βορειοανατολική Αφρική και στην αραβική χερσόνησο, ανέφεραν. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν το Strinda έχει οποιαδήποτε σύνδεση με το Ισραήλ, ούτε αν κατευθυνόταν σε ισραηλινό λιμένα.

Τις ώρες που ακολούθησαν η φρεγάτα πολλαπλών αποστολών Langeudoc του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού κατέρριψε δυο τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα τα οποία «πέταγαν προς την κατεύθυνσή της» από τις ακτές της Υεμένης, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο.

Η γαλλική φρεγάτα εκτόξευσε αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 15 για να καταρρίψει τα drones, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στις ένοπλες δυνάμεις. Ήταν η πρώτη φορά που σκάφος του γαλλικού πολεμικού ναυτικού εκτόξευσε πυραύλους επιφανείας-αέρος σε άμυνα.

Μετά το συμβάν αυτό, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε να «αποφευχθεί» η επαπειλούμενη «περιφερειακή ανάφλεξη».

Αυτή ήταν επίσης η πρώτη φορά που οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις γίνονται στόχος των Χούθι μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς.

Το κίνημα των Χούθι, που πρόσκειται στο Ιράν, έχει βάλει επανειλημμένα στο στόχαστρο εμπορικά πλοία εξαιτίας του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς.

Μετά την ανακοίνωση του Σαββάτου, η Χαμάς εξήρε τη «θαρραλέα και τολμηρή» απόφαση των Χούθι.

Το σιιτικό κίνημα είχε ήδη συλλάβει πλοία ισραηλινών συμφερόντων, εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους κι έστειλε drones να πλήξουν ισραηλινές πόλεις μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς την 7η Οκτωβρίου. Οι Χούθι θεωρούνται μέρος του ευθυγραμμισμένου με την Τεχεράνη «άξονα αντίστασης» που πλήττει ισραηλινά και αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή λόγω της σύρραξης.

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, παραδέχθηκαν πως εκείνοι ήταν αυτοί που πραγματοποιήσαν την στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του νορβηγικού δεξαμενοπλοίου.

Το χημικό δεξαμενόπλοιο κατευθύνεται τώρα σε ασφαλές λιμάνι, δήλωσε στο Ρόιτερς η νορβηγική ιδιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου, η Mowinckel Chemical Tankers. Τα 22 μέλη του πληρώματος του Strinda από την Ινδία είναι όλα σώα και αβλαβή, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v