Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρενάρει η αύξηση των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να έχει κάνει αρκετά για να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις που προέρχονται από την αγορά εργασίας μετά τις πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη δεκαετία του 1980.

Φρενάρει η αύξηση των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η αύξηση των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο, σε μια περαιτέρω ένδειξη ότι η αγορά εργασίας κατεβάζει ταχύτητα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι μισθοί, εξαιρουμένων των μπόνους, αυξήθηκαν 7,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, από το ανοδικά αναθεωρημένο 7,8% την περίοδο έως τον Σεπτέμβριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο κατά 7,4%.

Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να έχει κάνει αρκετά για να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις που προέρχονται από την αγορά εργασίας μετά την επίτευξη της πιο επιθετικής σειράς αυξήσεων των επιτοκίων από τη δεκαετία του 1980.

Η κεντρική τράπεζα προβλέπεται να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλό 15ετίας, στο 5,25% για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, καθώς η αύξηση των μισθών εξακολουθεί να είναι υπερδιπλάσια από το 3,5% που κρίνεται συμβατή με τον στόχο τους για πληθωρισμό 2%, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να μην επιβεβαιώσουν τις εικασίες της αγοράς ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να μειωθούν ήδη από τον Ιούνιο.

Αυτές οι προσδοκίες έχουν δημιουργηθεί καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται και οι οικονομικές προοπτικές χειροτερεύουν, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε άλλες μεγάλες οικονομίες όπου το αυξημένο κόστος των επιτοκίων «τρώει» τη δύναμη των καταναλωτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v