Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ δεν συζήτησε μειώσεις επιτοκίων

Ο πληθωρισμός αναμένεται να σημειώσει μικρή άνοδο τον Δεκέμβριο, προειδοποίησε η Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει να είναι σε επαγρύπνηση. Παραμένουν τα γεωπολιτικά ρίσκα.

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ δεν συζήτησε μειώσεις επιτοκίων

Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει τελευταία αλλά αναμένεται να ενισχυθεί προσωρινά κατά το επόμενο διάστημα, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, όπου αποφασίστηκε να παραμείνουν τα επιτόκια αμετάβλητα.  

Eιδικότερα, η κα Λαγκάρντ επισήμανε ότι ενώ ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει τους δύο τελευταίους μήνες, τον Δεκέμβριο αναμένεται μικρή άνοδος, λόγω υψηλότερων αποτελεσμάτων βάσης από το κόστος της ενέργειας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει σταδιακά κατά την επόμενη χρονιά, προτού προσεγγίσει τον στόχο του 2% το 2025, σημείωσε η κα Λαγκάρντ. 

Οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί κατά μέσο όρο στο 5,4% το 2023, στο 2,7% το 2024, στο 2,1% το 2025 και στο 1,9% το 2026, σημείωσε.

Όπως ανέφερε, οι προβλέψεις αυτές συνιστούν μια καθοδική αναθεώρηση σε σχέση με τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου για το 2023 και το 2024. 

Η κα Λαγκάρντ τόνισε ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει αλλά οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές, κυρίως λόγω του μοναδιαίου κόστους εργασίας. 

Η ίδια σημείωσε ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζουν να αποτελούν ρίσκο για τον πληθωρισμό και ότι καιρικά συμβάντα μπορεί να οδηγήσουν υψηλότερα τις τιμές των τροφίμων, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση. 

Η κα Λαγκάρντ υποστήριξε ακόμα ότι η ΕΚΤ θα λάβει τις επόμενες αποφάσεις στηριζόμενη στα οικονομικά δεδομένα και όχι σε κάποιο χρονοδιάγραμμα. Διευκρίνισε επίσης ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν συζήτησαν μειώσεις επιτοκίων. 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ακόμα ότι οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη παραμένουν καθοδικοί. Η ανάπτυξη θα μπορούσε να κινηθεί χαμηλότερα, αν η νομισματική πολιτική αποδειχθεί πιο περιοριστική από το αναμενόμενο, προειδοποίησε η κα Λαγκάρντ.

Όσον αφορά την αγορά εργασίας, η κα Λαγκάρντ υποστήριξε ότι συνεχίζει να προσφέρει στήριξη στην οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v