Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Aποσύρει από την Κίνα τη μονάδα διαχείρισης πλούτου της Credit Suisse

Κόκκινη κάρτα σε σειρά διευθυντικών στελεχών δείχνει η ελβετική υπερ-τράπεζα, στον απόηχο της υποτονικής οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα. Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις στην Ασία.

UBS: Aποσύρει από την Κίνα τη μονάδα διαχείρισης πλούτου της Credit Suisse

Απέλυσε σύσσωμη την ομάδα διαχείρισης περιουσίας της στην Κίνα η Credit Suisse, παραιτούμενη από τη φιλοδοξία να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους ξένους διαχειριστές χρημάτων στη χώρα, καθώς η UBS Group είχε διαφορετική άποψη, ανέφεραν πηγές που επικαλείται υπό τον όρο ανωνυμίας το Bloomberg.

Στο προσωπικό που αποδεσμεύεται περιλαμβάνονται τουλάχιστον 20 μάνατζερ και σύμβουλοι επενδύσεων, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος Wang Jing.

Η Credit Suisse προσπαθεί να βρει αγοραστή για τις κινητές αξίες της στην Κίνα, η οποία μετά το κλείσιμο της μονάδας διαχείρισης περιουσίας αποτελείται πλέον από επενδυτική τραπεζική και χρηματιστηριακές υπηρεσίες. Η UBS, η οποία δεν έχει ακόμη συγχωνεύσει τις οντότητες της Credit Suisse στην Κίνα, πρέπει να πουλήσει την επιχείρηση τίτλων επειδή ελέγχει ήδη μία στη χώρα και δεν μπορεί να κατέχει δύο ίδιες άδειες.

Οι μειώσεις θέσεων εργασίας στη μονάδα περιουσίας ξεκίνησαν τον Οκτώβριο, καθώς η UBS θεώρησε ότι η στρατηγική της Credit Suisse για πώληση προϊόντων πλούτου μέσω τραπεζικών υποκαταστημάτων ήταν ασύμβατη με το τρέχον μοντέλο της.

Ο Wang προσλήφθηκε πριν από περισσότερα από τρία χρόνια από την China Merchants Bank Co. για να αναπτύξει τη διαχείριση πλούτου από την Credit Suisse στην Κίνα. 

Η ώθηση της Credit Suisse για την οικοδόμηση επιχείρησης διαχείρισης περιουσίας στην Κίνα άρχισε να καταρρέει αφού αναβλήθηκε η έναρξη μιας τράπεζας στη χώρα πέρυσι, ύστερα από καθυστέρηση αδειοδοτήσεων εν μέσω εκτεταμένων lockdown.

Η Credit Suisse το 2020 ενέκρινε την ανάληψη του πλήρους ελέγχου του χαρτοφυλακίου που είχε από κοινού με τη Founder Securities από το 2008, εξαγοράζοντας το 49% έναντι 160 εκατ. δολαρίων, ωστόσο η συμφωνία ακυρώθηκε αφού η UBS εξαγόρασε την Credit Suisse στο πλαίσιο της διάσωσης με τη μεσολάβηση των ελβετικών αρχών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της UBS Σέρτζιο Ερμότι επανέλαβε τη δέσμευση της τράπεζας στην Κίνα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Πεκίνο τον Σεπτέμβριο, ενώ αναγνώρισε παράλληλα ότι η γεωπολιτική κατάσταση έχει αλλάξει. Η UBS έχει «πολύ περιορισμένη» άμεση έκθεση σε κινεζικά ακίνητα, καθώς η τράπεζα βρίσκεται  στη χώρα κυρίως για να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν τον πλούτο τους, είπε σε συνέντευξή του.

Οι εταιρείες της Wall Street έχουν δει τις δραστηριότητές τους στην Κίνα να επηρεάζονται από την υποτονική οικονομία. Η UBS είχε σημειώσει ισχυρή ανάπτυξη και υπερδιπλασιασμό εσόδων στη χώρα, σε σχεδόν 1 δισ. δολάρια από το 2019 στο 2021. Η τράπεζα απασχολούσε περίπου 1.400 άτομα στην Κίνα τον Ιανουάριο.

Σε ολόκληρη την Ασία, η UBS περικόπτει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στον τομέα της διαχείρισης πλούτου, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Credit Suisse. Η τράπεζα προτίθεται να προβεί σε αντίστοιχες κινήσεις σε Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη. Ωστόσο, η συγχώνευση χαρίζει στην UBS τη μεγαλύτερη ομάδα διαχείρισης πλούτου στην Ασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v