Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλός ΥΠΟΙΚ: Χαμηλά ο πήχης για ντιλ στο Σύμφωνο Σταθερότητας

«Το να κλείσω συμφωνία που θα δεσμεύει την Ιταλία για 30 χρόνια μέσω τηλεδιάσκεψης» δεν είναι ιδανικό, δηλώνει ο Τζορτζέτι ενόψει των πιεστικών διαπραγματεύσεων της επόμενης εβδομάδας για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Ιταλός ΥΠΟΙΚ: Χαμηλά ο πήχης για ντιλ στο Σύμφωνο Σταθερότητας

Αρκετά απίθανη θεωρεί την επίτευξη συμφωνίας για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, παρόλο που οι υπεύθυνοι για τον προϋπολογισμό της ΕΕ αναμένεται να πιέσουν για ντιλ πριν από το τέλος του έτους.

«Υπάρχει μικρή πιθανότητα» να επιτευχθεί συμφωνία και «οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν», είπε σε εκδήλωση στη Ρώμη την Παρασκευή. «Έχουν γίνει κάποια βήματα προς τα εμπρός, αλλά όχι κοντά στη θέση της Ιταλίας».

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ βρίσκονται στα τελευταία στάδια ολοκλήρωσης μιας μεταρρύθμισης του πλαισίου που περιορίζει το χρέος και τα ελλείμματα, ενόψει της διαδικτυακής συνόδου που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη. Οι παλιοί κανόνες ανεστάλησαν για να δώσουν περιθώρια δαπανών στις κυβερνήσεις, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την πανδημία και από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά πρόκειται να τεθούν ξανά σε εφαρμογή τον Ιανουάριο.

«Δεν έχω τίποτα εναντίον των τηλεδιασκέψεων, αλλά το να κλείσω συμφωνία που θα δεσμεύει την Ιταλία για 30 χρόνια σε τηλεδιάσκεψη» δεν είναι ιδανικό, είπε ο Τζορτζέτι.

Οι υπουργοί προσπαθούν να βρουν κοινό έδαφος, την ώρα που ορισμένα τεχνικά, νομικά και πολιτικά ζητήματα παραμένουν ακόμη ανοιχτά, σημειώνει το Bloomberg.

Μεταξύ άλλων, συζητείται εάν θα λαμβάνονται υπόψη τα υψηλά ποσοστά δημόσιου χρέους για τις προσαρμογές του ελλείμματος και εάν οι χώρες με υπερβολικό έλλειμμα θα εξακολουθούν να διατηρούν κάποια ευελιξία εάν επενδύουν σε τομείς όπως το κλίμα και η άμυνα ή αν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την τόνωση της παραγωγικότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v