Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διακόπτουν τους πλόες μέσω Ερυθράς οι Maersk και Hapag-Lloyd

Μετά τις επιθέσεις των Χούθι, οι ναυτιλιακοί κολοσσοί εμπορευματοκιβωτίων σταματούν τα ταξίδια όσων πλοίων προσεγγίζουν την περιοχή. Θα κάνουν τον γύρο της Αφρικής. Πιθανή αναστάτωση στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Διακόπτουν τους πλόες μέσω Ερυθράς οι Maersk και Hapag-Lloyd

Ο γίγαντας της ναυτιλίας εμπορευματοκιβωτίων AP Moller-Maersk έδωσε εντολή σε όλα τα πλοία που κατευθύνονται προς τη νότια είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας να σταματήσουν τα ταξίδια τους, μετά από επίθεση σε ένα από τα σκάφη της χτες.

Η δανέζικη ναυτιλιακή θα σταματήσει μέχρι νεωτέρας όλες τις αποστολές εμπορευματοκιβωτίων μέσω Ερυθράς Θάλασσας και θα ακολουθήσει θαλάσσιες οδούς που παρακάμπτουν την Αφρική, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Reuters.

«Μετά το περιστατικό που οδήγησε σε παρ' ολίγον απώλεια του δεξαμενόπλοιου Maersk Gibraltar χθες και ακόμη μια επίθεση σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σήμερα, δώσαμε εντολή σε όλα τα σκάφη της Maersk στην περιοχή, που πρόκειται να περάσουν από το στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ, να σταματήσουν το ταξίδι τους μέχρι νεωτέρας», ανέφερε σε δήλωση η δανέζικη εταιρεία Maersk, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η γερμανική ναυτιλιακή εταιρεία εμπορευματοκιβωτίων Hapag-Lloyd επίσης διέκοψε όλα τα δρομολόγιά της μέσω Ερυθράς Θάλασσας μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, δήλωσε εκπρόσωπός της, λίγες ώρες μετά την αναγγελία ότι ένα από τα πλοία της δέχτηκε επίθεση κοντά στην Υεμένη.

«Τότε θα αποφασίσουμε για το επόμενο διάστημα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι εν λόγω κινήσεις απειλεί να υπονομεύσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και εντείνει τη διεθνή πίεση ώστε να βελτιωθεί η ασφάλεια κατά μήκος μιας από τις σημαντικότερες εμπορικές οδούς του κόσμου.

Αν και δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει η παύση, ένα τέτοιο βήμα από μια εταιρεία της κλίμακας της Maersk – έχει στόλο με περισσότερα από 300 πλοία και κατέχει τη θέση Νο 2 στον κόσμο – υπογραμμίζει πόσο σοβαρές και δυνητικά επιζήμιες θα μπορούσαν να είναι οι επιθέσεις. Περίπου το 12% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου διέρχεται από τη Διώρυγα του Σουέζ.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης επιτίθενται σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα - ειδικά σε πλοία που λένε ότι συνδέονται με το Ισραήλ - ως απάντηση στον πόλεμο στη Γάζα.

Το Μπαμπ ελ-Μαντέμπ είναι στενό που συνδέει τον Ινδικό Ωκεανό με την Ερυθρά Θάλασσα και, βορειότερα, με το αιγυπτιακό κανάλι του Σουέζ.

Οι επιθέσεις έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες μέρες. Τουλάχιστον τρία πλοία δέχτηκαν επίθεση ή απόπειρα επίθεσης κοντά στην Υεμένη τις τελευταίες 48 ώρες.

«Ανησυχούμε βαθιά για την άκρως κλιμακούμενη κατάσταση ασφαλείας στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν», δήλωσε η Maersk. «Οι πρόσφατες επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην περιοχή αποτελούν σημαντική απειλή για την ασφάλεια πλοίων και ναυτικών».

Η ανακοίνωση δεν ανέφερε τι θα συμβεί στη συνέχεια με τον στόλο της. Η εταιρεία συναλλάσσεται με τους μεγαλύτερους εμπόρους στον κόσμο. Ταυτόχρονα, όπως δήλωσε, πρώτη προτεραιότητά της είναι να κρατήσει ασφαλή τα πληρώματά της.

«Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη σταθερότητα των αλυσίδων εφοδιασμού και συνεργαζόμαστε στενά με όλες τις ομάδες logistics λαμβάνοντας μέτρα για ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στους πελάτες μας».

Τυχόν καθυστερήσεις στα δρομολόγια που επιφέρουν οι παρακαμπτήριες διασδρομές θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναστάτωση στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v