Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σάμερς: Δεν είναι βέβαιη η «ομαλή προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας

Τα εύσημα στη Fed έδωσε ο Λάρι Σάμερς για την επιθετική αύξηση επιτοκίων μετά την αρχική ολιγωρία.

Σάμερς: Δεν είναι βέβαιη η «ομαλή προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής του Χάρβαρντ Λόρενς Σάμερς

Eίναι πρόωρο να ισχυριστεί κανείς ότι η αμερικανική οικονομία έχει «προσγειωθεί ομαλά», τόνισε ο πρώην υπουργός των ΗΠΑ, Λάρι Σάμερς, λέγοντας ότι κάποιοι δείκτες του πληθωρισμού κινούνται ακόμα αρκετά πάνω από τον στόχο του 2%. 

«Αν ο πληθωρισμός είναι αυτή τη στιγμή στο 2%, δεν είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα αυξηθεί και πάλι. Και δεν είναι ξεκάθαρο ότι η προσγείωση είναι ομαλή από την άποψη ότι υπάρχουν διάφορα προβλήματα που καθιστούν πιθανό η προσγείωση να μην είναι ομαλή, αν υπάρξει προσγείωση» ανέφερε σε συνέντευξή του στους Financial Times. 

«Τούτου λεχθέντος, αν με την ομαλή προσγείωση εννοούμε μια περίοδο όπου έχεις πληθωρισμό πάνω από 4% και ανεργία κάτω από 4% και ξεφεύγεις από αυτή την κατάσταση χωρίς ύφεση, αυτό είναι κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ πριν στις ΗΠΑ και έχει συμβεί ελάχιστες φορές στον βιομηχανικό κόσμο. Και αναμφίβολα φαίνεται σαν μια πιθανότητα, αν και πιστεύω ότι κάθε άλλο παρά βέβαιη είναι» τόνισε. 

Αν αυτό συμβεί, πρόσθεσε ο Σάμερς, θα είναι γιατί η Fed κινήθηκε γρήγορα και διόρθωσε τα αρχικά λάθη της, αυξάνοντας επιθετικά τα επιτόκια, ενώ η δημοσιονομική τόνωση περιορίστηκε γρήγορα μεταξύ του 2021 και 2022. 

Το δίδαγμα θα είναι ότι η ισχυρή δράση από τη Fed η οποία δημιουργεί αξιοπιστία μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στη συγκράτηση του πληθωρισμού μέσω του αντίκτυπου στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v