Νέο πύραυλο αγνώστου τύπου εκτόξευσε η Β. Κορέα

Ο πύραυλος που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα πιθανόν μπορεί να πλήξει «όλη την επικράτεια» των ΗΠΑ, εκτιμά η Ιαπωνία. Εγείρουν «απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», τονίζει ο πρωθυπουργός της χώρας.

Νέο πύραυλο αγνώστου τύπου εκτόξευσε η Β. Κορέα

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σήμερα στην εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας.

«Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο άγνωστου τύπου προς την ανατολική θάλασσα» -ή θάλασσα της Ιαπωνίας, όπως την αποκαλεί το Τόκιο-, ανέφερε το επιτελείο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας, πιθανόν πρόκειται για πύραυλο μακρού βεληνεκούς, μετέδωσε το δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Σημειώνεται πως αυτή είναι η δεύτερη εκτόξευση στην οποία προχωρά η Πιονγιάνγκ σε ισάριθμες ημέρες, αφού καταδίκασε τις επιδείξεις δύναμης των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της άφιξης αμερικανικού πυρηνικού υποβρυχίου στη Νότια Κορέα.

Ανώτερος αξιωματούχος του ιαπωνικού υπουργείου Άμυνας εκτίμησε πως το όπλο το οποίο εκτόξευσε νωρίτερα σήμερα η Βόρεια Κορέα πιθανόν ήταν διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM) ικανός να διανύσει πάνω από 15.000 χιλιόμετρα και κατά συνέπεια να πλήξει οποιοδήποτε σημείο σε «όλη την επικράτεια των ΗΠΑ».

Ο πύραυλος διένυσε απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων προτού καταπέσει στη θάλασσα της Ιαπωνίας. Όμως, «σύμφωνα με υπολογισμούς βάσει της τροχιάς του και ανάλογα με το βάρος της κεφαλής» που φέρει, «θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα να πετάξει για πάνω από 15.000 χιλιόμετρα και σε αυτή την περίπτωση ολόκληρη η επικράτεια των ΗΠΑ θα βρισκόταν εντός της εμβέλειάς του», εξήγησε ο Σίνγκο Μιγιάκε, μέλος της ιαπωνικής άνω Βουλής και κοινοβουλευτικός υφυπουργός Άμυνας.

Η πτήση του διήρκεσε 73 λεπτά, διευκρίνισε ο κ. Μιγιάκε σε δημοσιογράφους.

Απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα

Οι δύο πιο πρόσφατες εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, ο ένας από τους οποίους πιθανόν ήταν διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM), εγείρουν «απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα.

«Καταδικάζουμε σθεναρά» τις οπλικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ, πρόσθεσε ο κ. Κισίντα, υπενθυμίζοντας πως παραβιάζουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που έχει επιβάλει σειρά κυρώσεων στη χώρα εξαιτίας των εξοπλιστικών της προγραμμάτων.

Η διπλωματία των ΗΠΑ καταδίκασε από την πλευρά της τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, τονίζοντας πως εγείρουν απειλή για την ασφάλεια γειτονικών κρατών.

«Οι εκτοξεύσεις αυτές, όπως και προηγούμενες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων που διεξήγαγε η Πιονγιάνγκ φέτος, παραβιάζουν πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v