Πιθανή έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε πλοίο στα ανοικτά της Υεμένης

Το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που την περιοχή επισκέπτεται ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν με στόχο να συζητήσει κυρίως στο θέμα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας.

Πιθανή έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε πλοίο στα ανοικτά της Υεμένης

Έκρηξη σημειώθηκε σήμερα σε θαλάσσια οδό στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν σημειωθεί επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων, την ευθύνη για τις οποίες έχουν αναλάβει οι σιίτες αντάρτες Χούθι, επεσήμαναν δύο υπηρεσίες ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών.

Η βρετανική υπηρεσία United Kingdom Maritime Trade Operations ((UKMTO) εξέδωσε προειδοποίηση για μια «πιθανή έκρηξη» κοντά σε πλοίο που διερχόταν από το στρατηγικής σημασίας στενό Μπαμπ αλ Μάντεμπ, που χωρίζει το Κέρας της Αφρικής από την αραβική χερσόνησο.

«Καπετάνιος ενημέρωσε (…) για έκρηξη η οποία σημειώθηκε δύο μίλια από το πλοίο του το οποίο διερχόταν» από τα στενά, επεσήμανε η βρετανική εταιρία Ambrey.

Το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που την περιοχή επισκέπτεται ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν με στόχο να συζητήσει κυρίως στο θέμα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας.

Ο Όστιν αναμένεται σήμερα στο Μπαχρέιν, όπου θα αναφερθεί «στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ΗΠΑ για τη δημιουργία πολύπλευρων συνασπισμών, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις στη θάλασσα οι οποίες απειλούν τη ναυσιπλοΐα και την παγκόσμια οικονομία», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου του.

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι, που ελέγχουν μέρος της Υεμένης και στηρίζονται από το Ιράν, έχουν εξαπολύσει σειρά επιθέσεων με drones και πυραύλους εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, επισημαίνοντας ότι ενεργούν σε αλληλεγγύη προς τους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι υφίστανται τους ανηλεείς βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

Εξαιτίας των επιθέσεων αυτών τέσσερις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες και οι δύο μεγαλύτερες παγκοσμίως, αποφάσισαν να αναστείλουν τη διέλευση των πλοίων τους από το στενό Μπαμπ αλ Μάντεμπ, μέσω του οποίου διέρχεται το 40% της παγκόσμιας εμπορικής ναυσιπλοΐας.

Το Σάββατο αμερικανικό αντιτορπιλικό κατέρριψε στην Ερυθρά Θάλασσα περισσότερα από δέκα drones που εκτοξεύθηκαν από περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

Η βρετανική κυβέρνηση από την πλευρά της επεσήμανε ότι ένα δικό της αντιτορπιλικό επίσης κατέρριψε ένα drone στην ίδια περιοχή.

Ο εκπρόσωπος των Χούθι Μοχάμεντ Άμπντελ Σαλάχ δήλωσε το Σάββατο ότι έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με τη μεσολάβηση του Ομάν για τις θαλάσσιες «επιχειρήσεις» των ανταρτών, μια πρώτη ένδειξη ότι ίσως είναι έτοιμοι για αποκλιμάκωση της έντασης. Παράλληλα όμως προειδοποίησε ότι οι αντάρτες θα συνεχίσουν να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ ή που κατευθύνονται προς ισραηλινά λιμάνια, αν δεν παραδοθούν περισσότερα τρόφιμα και ιατρικά εφόδια στη Λωρίδα της Γάζας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v