Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Apple: Αποσύρει από την αγορά τα έξυπνα ρολόγια με οξύμετρο

Πλήγμα για τις πωλήσεις της εταιρείας στις ΗΠΑ, στο μέσον της εορταστικής περιόδου αγορών. Εκκρεμεί η απόφαση της Επιτροπής Εμπορίου που εξετάζει αν και κατά πόσο ο κολοσσός έκλεψε την πατέντα της εταιρείας ιατρικής τεχνολογίας Masimo.

Apple: Αποσύρει από την αγορά τα έξυπνα ρολόγια με οξύμετρο

Η Apple θα σταματήσει να πουλά τις πιο πρόσφατες εκδόσεις του έξυπνου ρολογιού της στις ΗΠΑ, λόγω διαφωνίας για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, αποσύροντας συσκευές από την αγορά στο μέσον της εορταστικής περιόδου αγορών, μεταδίδει το Bloomberg.

Οι πωλήσεις των Apple Watch Series 9 και Ultra 2 θα σταματήσουν στο ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρείας στις 21 Δεκεμβρίου και στα φυσικά καταστήματα λιανικής από την παραμονή των Χριστουγέννων, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Η κίνηση προκύπτει ενόψει αναμενόμενης απαγόρευσης εισαγωγής μοντέλων με αισθητήρα οξυγόνου αίματος (οξύμετρο), χαρακτηριστικό της τελευταίας σειράς, ως απόρροια νομικής διαμάχης με την εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας Masimo Corp.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη η περίοδος αναθεώρησης αναφορικά με εντολή της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ που αφορά μια τεχνική διαφορά πνευματικής ιδιοκτησίας που σχετίζεται με συσκευές Apple Watch που περιέχουν τη λειτουργία "Οξυγόνο αίματος"», δήλωσε η Apple. «Δεδομένου ότι η περίοδος αναθεώρησης δεν θα λήξει μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου, η Apple προληπτικά λαμβάνει μέτρα συμμόρφωσης για την περίπτωση που δεν αναιρεθεί η απόφαση».

Τον Οκτώβριο, η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου (ITC) αποφάσισε ότι η Apple παραβιάζει τις πατέντες της Masimo και θα πρέπει να σταματήσει τις πωλήσεις των εν λόγω συσκευών. Οι πατέντες σχετίζονται με μια εφαρμογή που επιτρέπει στη συσκευή Apple Watch να υπολογίζει τον κορεσμό οξυγόνου στο αίμα ενός ατόμου.

Τα Series 9 και Ultra 2 αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία των πωλήσεων ρολογιών της εταιρείας. Η Apple δεν έχει ανακοινώσει πόσα έσοδα φέρνει η συσκευή, αλλά αποτελεί βασικό μέρος του κλάδου «Wearables, Home and Accessories», ο οποίος αποφέρει πάνω από 40 δισ. δολάρια ετησίως.

Η είδηση οδήγησε τις μετοχές σε πτώση 1,3% στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα. Είχαν φτάσει σε υψηλό ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα.

Οι συσκευές θα αφαιρεθούν από το ηλεκτρονικό κατάστημα της Apple την Πέμπτη. Η Apple είπε ότι αυτό δεν θα έχει καμία επίδραση στα ρολόγια που έχουν ήδη πωληθεί. Το μοντέλο SE, που δεν διαθέτει οξύμετρο, παραμένει προς πώληση. Η εταιρεία είπε ότι θα παράσχει περισσότερες πληροφορίες στις 25 Δεκεμβρίου, αφού θα ολοκληρωθεί η περίοδος επανεξέτασης.

Η ανάγκη να σταματήσει η Apple να πουλάει ένα βασικό προϊόν στις ΗΠΑ είναι πρωτοφανής, πόσο μάλλον στο πιο σημαντικό τρίμηνο της εταιρείας. Εκπρόσωπος της Apple υποστήριξε στο Bloombrg ότι η απόφαση της ITC είναι λανθασμένη και πρέπει να ανακληθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v