Πεντάγωνο ΗΠΑ: Τέλος τα λεφτά για την Ουκρανία στις 30 Δεκεμβρίου

Αφού δοθεί το τελευταίο 1 δισ. δολ. για την αναπλήρωση όπλων που έχουν σταλεί στην Ουκρανία, ο ειδικός λογαριασμός μένει άδειος. Πίεση στους βουλευτές να εγκρίνουν νέο πακέτο χρηματοδότησης.

Πεντάγωνο ΗΠΑ: Τέλος τα λεφτά για την Ουκρανία στις 30 Δεκεμβρίου

Το Πεντάγωνο έκανε γνωστό ότι στις 30 Δεκεμβρίου ξεμένει από χρήματα για να αντικαταστήσει τα όπλα που αποστέλλονται στην Ουκρανία, εκτός εάν το Κογκρέσο εγκρίνει νέα χρηματοδότηση. Πρόκειται για την πρώτη φορά που δίνεται ακριβής ημερομηνία για το πότε θα εξαντληθούν τα μετρητά.

Το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας ξοδεύει τα τελευταία 1,07 δισ. δολάρια για να αγοράσει νέα όπλα και εξοπλισμό που θα αντικαταστήσουν όσα αποθέματα έχουν αφαιρεθεί και σταλεί στην Ουκρανία, δήλωσε ο ελεγκτής του Πενταγώνου Μάικλ ΜακΚόρντ σε επιστολή της 15ης Δεκεμβρίου που ήρθε σε γνώση του Bloomberg. Δεκαπέντε ημέρες αργότερα — στις 30 Δεκεμβρίου — οι λογαριασμοί θα είναι άδειοι.

«Όταν καταβληθούν αυτά τα κεφάλαια, το υπουργείο θα έχει εξαντλήσει τη χρηματοδότηση που έχει διατεθεί για βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία», έγραψε ο ΜακΚόρντ στην επιστολή προς τους επικεφαλής των επιτροπών αμυντικής πολιτικής και πιστώσεων της Βουλής και της Γερουσίας.

Η επιστολή ενισχύει την πίεση στο Κογκρέσο ώστε να σπάσει το αδιέξοδο για τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια που ζήτησε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προκειμένου να βοηθηθεί η Ουκρανία στην προσπάθειά της να αποκρούσει τις ρωσικές δυνάμεις. Οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες ζητούν εκ παραλλήλου λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, ως όρο για να εγκρίνουν το πακέτο. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης Μπάιντεν επιδιώκουν να διαπραγματευτούν με γερουσιαστές ένα συμβιβαστικό πακέτο συμπληρωματικών δαπανών.

Στις 12 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι έστειλε στην Ουκρανία ένα πακέτο 200 εκατ. δολαρίων με προμήθειες όπως βλήματα πυροβολικού, πυρομαχικά και όπλα.

Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η αποστολή, το Πεντάγωνο θα είναι σε θέση να στείλει ακόμη ένα πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία, είπε ο ΜακΚόρντ.

Ένα τετρασέλιδο επίσημο αίτημα επαναπρογραμματισμού παρέχει ορισμένες λεπτομέρειες για τον εξοπλισμό που έχει στόχο να αναπληρώσει το Πεντάγωνο:

  • 635 εκατομμύρια δολάρια για προμήθεια πυραύλων του στρατού
  • 210 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά βλημάτων 155 χιλιοστών M795 High-Explosive και πυροκροτητών
  • 129 εκατομμύρια δολάρια για την αντικατάσταση όπλων
  • 17 εκατομμύρια δολάρια για την αντικατάσταση των εξειδικευμένων «ακουστικών αισθητήρων» που παρέχονται σε οχήματα της Ουκρανίας
  • 4,3 εκατομμύρια δολάρια σε επιχειρήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας για αντικατάσταση οχημάτων και μεταλλικών φραγμάτων
  • 737.000 δολάρια για εξοπλισμό καμουφλάζ της Πολεμικής Αεροπορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v