Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mega deal Γερμανίας-Νορβηγίας, βουτιά 8% για το φυσικό αέριο

Συμφωνία-ορόσημο 50 δισ. ευρώ για την προμήθεια της Γερμανίας με 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως μέχρι το 2034 από τη Νορβηγία. Παρατείνει για ένα χρόνο το πλαφόν στις τιμές η Ε.Ε.

Mega deal Γερμανίας-Νορβηγίας, βουτιά 8% για το φυσικό αέριο

Πτώση πάνω από 8% σημειώνει η τιμή φυσικού αερίου παράδοσης επόμενου μήνα στην Ευρώπη, αφού η νορβηγική κρατική εταιρεία πετρελαίου Equinor και η κρατική ενεργειακή εταιρεία της Γερμανίας SEFE (Securing Energy for Europe) ανακοίνωσαν συμφωνία 50 δισ. ευρώ για την προμήθεια της Γερμανίας με 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως μέχρι το 2034.

Οπως σημειώνει το Reuters, η συμφωνία είναι ένα ορόσημο στις προσπάθειες του Βερολίνου να αντικαταστήσει την προμηθεύτρια Ρωσία, η οποία πρώτα έκοψε και αργότερα ανέστειλε τις παραδόσεις μέσω του αγωγού Nord Stream το 2022, ενισχύοντας τους ενεργειακούς φόβους την περασμένη χειμερινή περίοδο.

Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο χάνει 8,2%, στα 32,59 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Eν τω μεταξύ, οι υπουργοί Ενέργειας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την παράταση του πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου για έναν ακόμη χρόνο.

Η Ε.Ε. συμφώνησε για πρώτη φορά στο πλαφόν τον Δεκέμβριο του 2022. 

«Παρά το σχετικά καλό ξεκίνημα τον χειμώνα, η γεωπολιτική κατάσταση παραμένει πολύ εύθραυστη. Και αυτά τα έκτακτα μέτρα μάς βοηθούν να προστατεύσουμε τους καταναλωτές μας από υπερβολικές τιμές στην ενέργεια», τόνισε η επίτροπος Ενέργειας της Κομισιόν Κάντρι Σίμσον. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v