Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Παρατείνει την αναστολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο ΗΠΑ

Με αντάλλαγμα αντίστοιχη αναστολή από αμερικανικής πλευράς, που θα έχει αποτέλεσμα να εξοικονομούν 1,5 δισ. ευρώ ετησίως οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς. Στόχος η οριστική κατάργηση των δασμών.

ΕΕ: Παρατείνει την αναστολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο ΗΠΑ

Η EE παρατείνει έως τις 31 Μαρτίου 2025 την αναστολή των δασμών εξισορρόπησης στα προϊόντα των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της διαμάχης για τον χάλυβα και το αλουμίνιο.

Η απόφαση της ΕΕ για δασμούς επανεξισορρόπησης στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ είχε ληφθεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ, ως αντίποινα για τους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ.

Η παράταση αναστολής των δασμών εκ μέρους της ΕΕ «είναι αποτέλεσμα συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τις ΗΠΑ», αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής. Η ΕΕ παρατείνει την αναστολή των δασμών με αντάλλαγμα την παράταση της αναστολής των αμερικανικών δασμών για τον ευρωπαϊκό άνθρακα και το αλουμίνιο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι εξαγωγείς χάλυβα και αλουμινίου της ΕΕ να εξοικονομούν περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε δασμούς ετησίως, σύμφωνα με την Επιτροπή. Η δε παρατεταμένη αναστολή των δασμών παρέχει στις επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού μια βεβαιότητα που διευκολύνει την ομαλή ροή του εμπορίου.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε ότι η επέκταση της αναστολής των δασμών εξυπηρετεί δύο βασικούς στόχους της ΕΕ: «πρώτον, παρέχουμε στους εισαγωγείς και τους εξαγωγείς μας τη σταθερότητα της αγοράς και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη για να συνεχίσουν ομαλά τις συναλλαγές. Δεύτερον, μας παρέχει τον απαραίτητο χώρο για να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την πλήρη και μόνιμη κατάργηση των αμερικανικών δασμών στις εξαγωγές της ΕΕ, καθώς και να εργαζόμαστε για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και την απαλλαγή από τις ανθρακούχες βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου. Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι το διατλαντικό εμπόριο χάλυβα και αλουμινίου δεν στρεβλώνεται και ότι οι εξαγωγείς μας τυγχάνουν δίκαιης μεταχείρισης».

Η Επιτροπή τονίζει, επίσης, ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται εποικοδομητικά με τις ΗΠΑ για να διατηρήσει τα νόμιμα δικαιώματά της και να καταργήσει οριστικά τους δασμούς των ΗΠΑ. Οι εργασίες μεταξύ των δύο μερών συνεχίζονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για μια παγκόσμια συμφωνία για τον αειφόρο χάλυβα και το αλουμίνιο (GSA).

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 οι ΗΠΑ εισήγαγαν δασμούς ύψους 6,4 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Σε απάντηση, η ΕΕ εισήγαγε δασμούς επανεξισορρόπησης στις εξαγωγές των ΗΠΑ προς την ΕΕ αξίας 2,8 δισ. ευρώ. Το 2022, η ΕΕ ανέστειλε πλήρως αυτά τα μέτρα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 προκειμένου να δοθεί χρόνος ώστε να βρεθεί μια πιο μακροπρόθεσμη λύση. Οι ΗΠΑ αντικατέστησαν τους εν λόγω δασμούς με σύστημα ποσοστώσεων βάσει δασμών που βασίζεται σε ιστορικούς όγκους εμπορίου, με αποτέλεσμα ο χάλυβας και το αλουμίνιο της ΕΕ που υπερβαίνουν την ποσόστωση να εξακολουθούν να υπόκεινται σε δασμούς.

Το 2022 η ΕΕ εξήγαγε 3,8 εκατ. μετρικούς τόνους χάλυβα (MMT) στις ΗΠΑ και 1,7 MMT επωφελήθηκαν από την αδασμολόγητη μεταχείριση. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποίησε η αμερικανική κυβέρνηση, οι ΗΠΑ παραχώρησαν 1,5 MMT περαιτέρω εξαιρέσεις σε εξαγωγείς της ΕΕ.

Όσον αφορά το αλουμίνιο, το 2022 η ΕΕ εξήγαγε 289 χιλιάδες μετρικούς τόνους αλουμινίου (TMT) στις ΗΠΑ. Ωστόσο, μόνο 146 TMT εξαγωγών της ΕΕ επωφελήθηκαν από την αδασμολόγητη μεταχείριση βάσει των ποσοστώσεων. Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε η αμερικανική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η αμερικανική κυβέρνηση χορήγησε εξαιρέσεις 70 TMT σε εξαγωγείς της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v