Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Πρώτη φορά κίνηση για κατάσχεση €720 εκατ. ρωσικού χρήματος

Με ποια στοιχεία εισαγγελείς κάνουν το μεγάλο βήμα προκειμένου να κατασχεθούν παγωμένα ρωσικά κεφάλαια, ανοίγοντας τον δρόμο για επιπλέον πόρους στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας.

Γερμανία: Πρώτη φορά κίνηση για κατάσχεση €720 εκατ. ρωσικού χρήματος

Γερμανοί εισαγγελείς κατέθεσαν αίτηση κατάσχεσης άνω των 720 εκατομμυρίων ευρώ που τηρούνται σε τραπεζικό λογαριασμό ρωσικού χρηματοοικονομικού ιδρύματος που τελεί υπό κυρώσεις στη Φρανκφούρτη. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κίνηση για κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, αντί για πάγωμα, σημειώνουν οι Financial Times.

Εάν τελεσφορήσει η κίνηση, θα σηματοδοτήσει μια μεγάλη ενίσχυση στις διεθνείς προσπάθειες εφαρμογής των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Εως τώρα η Γερμανία είχε απλώς παγώσει περιουσιακά στοιχεία ιδιωτών και επιχειρήσεων που τελούν υπό κυρώσεις, όπως σκάφη και ακίνητα. Αλλά, εάν η εισαγγελική πρόταση βρει στόχο, τα κεφάλαια θα μπορούσαν να απορροφηθούν στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα μετρητά, ή εάν ενδεχομένως θα διοχετευθούν στην Ουκρανία, σύμφωνα με γενικότερο σχέδιο που διερευνά η Δύση για τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής ρωσικής τράπεζας, εάν τελικά κατασχεθούν.

Σε ανακοίνωσή της, η ομοσπονδιακή εισαγγελία ανέφερε ότι είχε καταθέσει αγωγή ενώπιον δικαστηρίου στη Φρανκφούρτη στις 7 Ιουλίου 2023, ζητώντας «ανεξάρτητη διαδικασία κατάσχεσης» για περισσότερα από 720 εκατ. ευρώ που κατατέθηκαν από ρωσικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα σε τραπεζικό λογαριασμό στη Φρανκφούρτη.

Η κίνηση πυροδοτήθηκε, όπως ανέφερε, από «υποψία προσπάθειας να παραβιαστούν οι κανονισμοί του εμπάργκο».

Στο επίκεντρο τίθεται το εθνικό αποθετήριο διακανονισμών της Ρωσίας (National Settlement Depository, NSD), θυγατρική του Χρηματιστηρίου της Μόσχας που εποπτεύει τις συναλλαγές τίτλων. Το NSD τέθηκε υπό καθεστώς ευρωπαϊκών κυρώσεων τον Ιούνιο του 2022, τέσσερις μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις πάγωσαν όλα τα περιουσιακά στοιχεία που κατείχε το NSD για λογαριασμό επενδυτών και τα οποία είχαν κατατεθεί σε ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των 720 εκατ. ευρώ που διατηρούνταν σε λογαριασμό της JPMorgan Chase στη Φρανκφούρτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, λίγο μετά την κίνηση της ΕΕ κατά της εταιρείας, «άγνωστοι» που ενεργούσαν για λογαριασμό του NSD επιχείρησαν να μεταφέρουν τα 720 εκατ. ευρώ σε άλλο λογαριασμό.

Άτομο που γνωρίζει το θέμα και που επικαλούνται οι FT είπε ότι η JPMorgan Chase έλαβε οδηγίες να μεταφέρει τα χρήματα στον λογαριασμό άλλης θυγατρικής του Χρηματιστηρίου της Μόσχας, της National Clearing Corporation, στην Commerzbank.

Ωστόσο, και οι δύο τράπεζες αποφάσισαν να μην εκτελέσουν τη μεταφορά, λόγω των κυρώσεων κατά του NSD.

Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, οι εισαγγελείς θεώρησαν το αίτημα μεταφοράς ως απόπειρα αποφυγής κυρώσεων, αδίκημα που, όπως λένε, δικαιολογεί την κατάσχεση και όχι απλώς τη δέσμευση των χρημάτων.

Η πρόταση βρίσκεται επί του παρόντος στο Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο της Φρανκφούρτης, το οποίο δεν έχει ακόμη αποφανθεί. Οι εισαγγελείς είπαν ότι «κανένα μεμονωμένο άτομο δεν μπορεί να διωχθεί ή να καταδικαστεί» για το αδίκημα.

Η δήλωση των εισαγγελέων συμπίπτει με την ενεργή διερεύνηση τρόπων κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας από δυτικές χώρες, με σκοπό να χρηματοδοτηθεί η Ουκρανία.

Οι αξιωματούχοι της G7 έχουν εντείνει τις σχετικές συνομιλίες τις τελευταίες εβδομάδες, με αντικείμενο τη δαπάνη μέρους των 300 δισ. δολαρίων σε ακινητοποιημένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία, σ' ένα ριζικό βήμα που θα ανοίξει νέο κεφάλαιο στον οικονομικό πόλεμο της Δύσης εναντίον της Μόσχας.

Μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις λίγο-πολύ δίσταζαν να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση, φοβούμενες την απόσυρση ξένων επενδυτών σε assets σε δολάρια και ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v