Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιφνιδίασε τους αναλυτές το ράλι στα ομόλογα

Οι αγορές swaps τιμολογούν τώρα έξι μειώσεις επιτοκίων από τη Fed το επόμενο έτος, έναντι μόλις τριών στα τέλη Οκτωβρίου.

Αιφνιδίασε τους αναλυτές το ράλι στα ομόλογα

Ένα παγκόσμιο ράλι στα κρατικά ομόλογα έχει ήδη οδηγήσει τις αποδόσεις σε επίπεδα που υπολόγιζαν αναλυτές της Wall Street ότι θα βρίσκονται στο τέλος του... 2024.

Όταν οι τράπεζες άρχισαν να στέλνουν τις ετήσιες προβλέψεις τους σε πελάτες πριν από ένα μήνα, γράφουν οι Financial Τimes, ήταν σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένοι με την άποψη ότι τα κρατικά ομόλογα θα ανέβουν το επόμενο έτος, καθώς τα επιτόκια θα αρχίσουν να πέφτουν.

Ωστόσο, πολλές προβλέψεις έχουν ήδη εκπληρωθεί ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς η μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση του πληθωρισμού και η αλλαγή των προοπτικών από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έπεισαν τους επενδυτές να φέρουν μπροστά τα στοιχήματά τους για μειώσεις επιτοκίων.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς των ΗΠΑ μειώθηκαν σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα από τα τέλη Οκτωβρίου, λόγω των αυξανόμενων προσδοκιών ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο. Οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως στις τιμές.

«Ήταν μια πολύ γρήγορη κίνηση στα επιτόκια, επειδή η Fed έκανε μια πολύ γρήγορη αντιστροφή», δήλωσε η Meghan Swiber, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της Bank of America. 

Οι αγορές swaps τιμολογούν τώρα έξι μειώσεις επιτοκίων από τη Fed το επόμενο έτος, έναντι μόλις τριών στα τέλη Οκτωβρίου.

Οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησαν στο 3,89% περίπου την Τετάρτη -κάτω από το 4% ή περισσότερο που η Bank of America, η Barclays, η Deutsche Bank και η Standard Chartered, μεταξύ άλλων, προέβλεψαν ότι θα είναι τον επόμενο Δεκέμβριο.

Η διάμεση πρόβλεψη σε έρευνα του Νοεμβρίου σε περισσότερους από 50 αναλυτές για το Bloomberg προέβλεψε ότι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων θα πέσουν στο 4% μέχρι το τέλος του 2024.

Ωστόσο, οι αποδόσεις υποχώρησαν κάτω από αυτό το επίπεδο ήδη από φέτος, καθώς οι παγκόσμιες τιμές των μετοχών και των ομολόγων αυξήθηκαν μετά τη συνεδρίαση της Fed στα μέσα Δεκεμβρίου, όταν ο πρόεδρος Τζέι Πάουελ έδωσε το πιο σαφές μήνυμα μέχρι τώρα ότι τα επιτόκια θα μειωθούν και οι αξιωματούχοι προέβλεψαν περικοπές 0,75 ποσοστιαίες μονάδες το επόμενο έτος.

Οι μετοχές, εντωμεταξύ, σημείωσαν άνοδο καθώς οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο σίγουροι ότι τα επιτόκια θα αρχίσουν να πέφτουν το 2024. Ο S&P 500 έχει ξεπεράσει ορισμένες προβλέψεις για το τέλος του έτους, τουλάχιστον προσωρινά, αλλά οι αναλυτές παραμένουν διχασμένοι σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του δείκτη.

Ορισμένες επενδυτικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Morgan Stanley και JPMorgan, εξακολουθούν να προβλέπουν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει το 2024.

Η Goldman Sachs, εντωμεταξύ, αύξησε την πρόβλεψή της για το τέλος του έτους σε ό,τι αφορά τον δείκτη S&P 500 από τις 4.700 στις 5.100 -σε σύγκριση με το τρέχον επίπεδο των περίπου 4.775-, μετά τον σχολιασμό του Πάουελ, και είναι μία από τις πλέον αισιόδοξες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v