Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EE: Νέοι κανόνες στη σήμανση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων

Η Κομισιόν ξεκινάει διαβούλευση σχετικά με ποιον τρόπο πρέπει να προσαρμοστεί ο κανονισμός στις νέες προσκλήσεις, όπως η εμφάνιση νέων ινών και καινούργιων τεχνολογιών ανακύκλωσης που απαιτούν καλύτερο προσδιορισμό των ινών.

EE: Νέοι κανόνες στη σήμανση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με ένα ενιαίο σύνολο κανόνων για την σήμανση των κλωστοϋφαντουργικών και συναφών προϊόντων.

Σκοπός είναι η παροχή σαφών πληροφοριών στους καταναλωτές, η βελτίωση της διαδικασίας ανακύκλωσης και αναβαθμιστικής ανακύκλωσης και η διευκόλυνση της τήρησης των κανόνων από τους παραγωγούς.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό για την σήμανση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, οι κανόνες περιορίζονται στην σύνθεση των ινών των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των κρατών μελών στην σήμανση άλλων παραμέτρων, όπως η συντήρηση και το μέγεθος, αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η διαβούλευση αποτελεί συνέχεια μιας πρόσκλησης υποβολής στοιχείων που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο. Η πρόσκληση συνέλεξε κάποιες πρώτες παρατηρήσεις από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη του οικοσυστήματος κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Το ερώτημα που τέθηκε ήταν αν και με ποιον τρόπο πρέπει να προσαρμοστεί ο κανονισμός στις νέες προσκλήσεις, όπως η εμφάνιση νέων ινών και καινούργιων τεχνολογιών ανακύκλωσης που απαιτούν καλύτερο προσδιορισμό των ινών.

Η εν εξελίξει διαβούλευση θα επικεντρωθεί ειδικότερα στον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές μπορούν να αποκτήσουν χρήσιμες και ακριβείς πληροφορίες για διαφορετικά προϊόντα με συγκρίσιμο τρόπο χωρίς να παραπλανώνται.

Ταυτόχρονα, θα εξετάσει πώς μπορούν να μειωθούν τα κόστη συμμόρφωσης των εταιριών που δραστηριοποιούνται στην αγορά της ΕΕ και πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και η συνοχή της νομοθεσίας.

Η επικαιροποίηση των ισχυόντων κανόνων της ΕΕ θα περιλαμβάνει τα κλωστοϋφαντουργικά και συναφή προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας, όπως ρούχα, αξεσουάρ ένδυσης και ορισμένα οικιακά και εγχώρια προϊόντα. Θα εξεταστούν επίσης λύσεις όπως οι τεχνολογίες ψηφιακής σήμανσης.

Η διαβούλευση θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 12 Απριλίου του 2024 και είναι διαθέσιμη στην διαδικτυακή πύλη «Πείτε την άποψή σας». Στη συνέχεια, η Κομισιόν προτίθεται να υποβάλει πρόταση αναθεώρησης του κανονισμού για την σήμανση των προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας, όπως περιγράφεται στην Στρατηγική της ΕΕ για βιώσιμα και κυκλικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v