Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Τρίτωσαν οι μειώσεις στα επιτόκια καταθέσεων

Στόχος η αποθάρρυνση της αποταμίευσης και η τόνωση της κατανάλωσης, με το βλέμμα στη βελτίωση των όρων χορήγησης επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων. Σε υποχώρηση τα έσοδα και τα κέρδη των κρατικών τραπεζών.

Κίνα: Τρίτωσαν οι μειώσεις στα επιτόκια καταθέσεων

Οι μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της Κίνας ξεκινούν τον τρίτο γύρο μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων μέσα σε έναν χρόνο, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν την κερδοφορία τους εν μέσω συρρίκνωσης των περιθωρίων κέρδους και των κυβερνητικών πολιτικών που στοχεύουν στην τόνωση της κατανάλωσης και της ζήτησης.

Η Industrial & Commercial Bank of China ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τα επιτόκια καταθέσεων έως και 25 μονάδες βάσης, αρχής γενομένης από τις 22 Δεκεμβρίου. Μετά την προσαρμογή, η τράπεζα θα δίνει 1,45% ετησίως για καταθέσεις ενός έτους, έναντι 1,55%, και 1,65% σε διετείς καταθέσεις, έναντι 1,85%. Επίσης, θα καταβάλλει τόκους 1,95% και 2% σε τριετείς και πενταετείς καταθέσεις, έναντι 2,2% και 2,25% αντίστοιχα.

Η κλιμακούμενη ώθηση της Κίνας ώστε τα τραπεζικά της μεγαθήρια να στηρίξουν τις αποδυναμωμένες εταιρείες real estate σωρεύει δυσκολίες στον κλάδο των 57 τρισ. δολαρίων, σημειώνει το Bloomberg. Τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια των τραπεζών υποχώρησαν σε ιστορικό χαμηλό 1,73% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία, κάτω από το 1,8% που θεωρείται απαραίτητο όριο για τη διατήρηση της εύλογης κερδοφορίας. Εν τω μεταξύ, τα επισφαλή δάνεια έχουν φτάσει σε νέο υψηλό και ένα σερί αύξησης εσόδων, που σημειώνουν από το 2017 ορισμένες από τις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της χώρας, ενδεχομένως θα τερματιστεί φέτος.

Τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν για τον Νοέμβριο έδειξαν ότι η ανάκαμψη της Κίνας παραμένει υπό πίεση, εξαιτίας της αδύναμης ζήτησης και της παρατεινόμενης κρίσης του τομέα ακινήτων. Η μείωση των επιτοκίων καταθέσεων μπορεί να δώσει στις τράπεζες περισσότερο χώρο για να παρέχουν καλύτερους όρους σε επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια. Θα μπορούσε επίσης να ενθαρρύνει τα νοικοκυριά ώστε να στραφούν από τις τραπεζικές καταθέσεις προς άλλες επενδύσεις και την κατανάλωση.

Τα κινεζικά νοικοκυριά αύξησαν το μερίδιο του αποταμιευόμενου εισοδήματός τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μετατόπισαν τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία τους προς τις τραπεζικές καταθέσεις, πλήττοντας την απόδοση των κεφαλαίων που αγοράζουν μετοχές και ομόλογα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v