Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ερωτικό τρίγωνο μιας συγχώνευσης επί της οθόνης

Εντονο φλερτ μεταξύ των παραγωγών Warner Bros και Paramount. Ή ένας καλός γάμος με την εύρωστη NBC Universal; Κρυψίνοια από τους πρωταγωνιστές του κινηματογράφου, σ' έναν αγώνα για να σώσουν τα οικονομικά αλλά και τα «συναισθηματικά» τους, υπό το βάρος των μεγάλων πλατφορών streaming.

Το ερωτικό τρίγωνο μιας συγχώνευσης επί της οθόνης

Ας υποθέσουμε ότι έλκεστε από δύο άτομα και ανακαλύπτετε ότι το ένα από τα δύο ενδιαφέρεται για σας. Βγαίνετε ραντεβού μ' αυτό το άτομο ή διερευνάτε kai τις προθέσεις του άλλου; αναρωτιέται με δόση... συναισθηματισμού το CNBC.

Ο λόγος για τη Warner Bros, που έχει πραγματοποιήσει προκαταρκτικές συνομιλίες συγχώνευσης με την Paramount, όμιλο πολυμέσων που ελέγχεται από τον Shari Redstone. Ο διευθύνων σύμβουλος της Warner Bros David Zaslav συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Paramount Bob Bakish για να συζητήσουν τα τι και πώς μιας πιθανής συγχώνευσης, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των συνομιλιών.

Το φλερτ φαίνεται έντονο. Και δεν οφείλεται μάλιστα μόνο στην αμοιβαία επιθυμία, αλλά και στην ανάγκη. Αμφότερες οι εταιρείες κινηματογραφικών παραγωγών έχουν αβέβαιο μέλλον σ' έναν κόσμο όπου κυριαρχεί το περιεχόμενο streaming, με τις Apple, Amazon, Netflix και Google (ιδιοκτήτρια του YouTube) να σπάνε ταμεία. Οι πιο παραδοσιακοί παίκτες, όμως, θέλουν κι αυτοί να επιβιώσουν, και φυσικά να αυξήσουν την τιμή της μετοχής τους.

Από την άλλη, η Warner Bros ίσως καλοβλέπει και τη συγχώνευση με τη NBC Universal — εφόσον η μητρική Comcast είναι ανοιχτή στην ιδέα. Ενδέχεται βέβαια να υπάρχουν ρυθμιστικά ζητήματα και να μην επιτραπεί ο «γάμος». Πρόκειται για τα δύο κορυφαία κινηματογραφικά στούντιο των ΗΠΑ σε έσοδα φέτος. Μικρότερη από τη Warner Bros και την Universal, η Paramount επίσης παραμένει διαχρονικά στην κορυφαία πεντάδα.

Η Comcast κατέχει ταυτόχρονα το καλωδιακό ειδησεογραφικό κανάλι MSNBC, το οποίο μπορεί να είναι πρόβλημα για τις ρυθμιστικές αρχές, δεδομένου ότι η Warner Bros κατέχει το CNN.

Η δομή της πιθανής συμφωνίας θα είναι σημαντική. Εάν η Comcast διαχωρίσει τη NBC Universal για τη συγχώνευση με τη Warner Bros, θα μπορούσε να δώσει κέρδη χωρίς χρέη στον Zaslav, ώστε να ενισχυθεί ο ισολογισμός της συνδυασμένης εταιρείας.

Κι αυτό μπορεί να είναι πιο δελεαστικό από την ανάληψη του χρέους 15 δισ. δολαρίων της Paramount. Η Warner Bros έχει χρέος σχεδόν 45 δισ. δολαρίων και επιχειρεί να μειώσει τη μόχλευση ενισχύοντας τις ελεύθερες ταμειακές ροές.

Η αγορά της Paramount θα μπορούσε, παράλληλα, να θεωρηθεί μια νέα αρχή για τον Zaslav, ο οποίος δεν έχει πολλούς φίλους στο Χόλιγουντ λόγω των δραστικών περικοπών τόσο σε θέσεις εργασίας όσο και σε δαπάνες περιεχομένου.

Είναι επίσης πιθανό ο διευθύνων σύμβουλος της Comcast Μπράιαν Ρόμπερτς να θέλει να κρατήσει τη NBC Universal και να μην ενδιαφέρεται να διπλασιάσει τα μέσα παλαιού τύπου. Η NBC Universal δεν βρίσκεται σε συζητήσεις συγχώνευσης με κανέναν αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα. Οι εκπρόσωποι των Comcast, Warner Bros και Paramount αρνήθηκαν να σχολιάσουν, αναφέρει το CNBC. Συχνό φαινόμενο η κρυψίνοια για τους εραστές των τριγώνων... 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v