Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Ρεκόρ έξι διαδοχικών εβδομαδιαίων πτώσεων του CSI 300 από το 2012

Μολονότι στις αρχές του 2023 οι διεθνείς παίκτες ήταν "ταύροι", η συνεχιζόμενη ύφεση στον τομέα των ακινήτων, η ασθενέστερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη της κατανάλωσης και οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν έκτοτε κρατήσει τις μετοχές σε πτωτική τάση.

Κίνα: Ρεκόρ έξι διαδοχικών εβδομαδιαίων πτώσεων του CSI 300 από το 2012

Οι κινεζικές μετοχές φαίνονται έτοιμες να κλείσουν το 2023 με θλιβερό τόνο, διαψεύδοντας τις υψηλές προσδοκίες των επενδυτών για ισχυρή ανάκαμψη μετά την Covid στις αρχές του έτους, καθώς η οικονομική ανάκαμψη της χώρας δεν κατάφερε να πείσει εν μέσω επίμονων προβλημάτων στον τομέα των ακινήτων.

Ο δείκτης CSI 300 έκλεισε για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα πτώσης την Παρασκευή, σημειώνοντας το μεγαλύτερο σερί απωλειών του από τον Ιανουάριο του 2012. Καταγράφει πτώση σχεδόν 14% για το έτος και προχωρά στο τρίτο ετήσιο σερί υποχώρησης.

Η ζοφερή εικόνα στο τέλους του έτους έρχεται σε έντονη αντίθεση με την ζωηρή  διάθεση στις αρχές του 2023, όταν ένα ράλι που προκλήθηκε από την κατάργηση των αυστηρών ελέγχων Covid από το Πεκίνο είδε τις παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες να γίνονται "ταύροι" σχεδόν ομόφωνα για την κινεζική χρηματιστηριακή αγορά.

Ωστόσο, η συνεχιζόμενη ύφεση στον τομέα των ακινήτων, η ασθενέστερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη της κατανάλωσης και οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν έκτοτε κρατήσει τις μετοχές σε πτωτική τάση. Η μετρημένες δόσεις κινήτρων της κινεζικής κυβέρνησης έχει επίσης απογοητεύσει τους επενδυτές.

«Το γρήγορο χρήμα που έσπευσαν στις κινεζικές αγορές ελπίζοντας να επωφεληθούν από την επαναλειτουργία μετά το λοκντάουν εξήλθε εξίσου γρήγορα όταν ήταν προφανές ότι μια οικονομική ανάκαμψη δεν ήταν στα σκαριά», δήλωσε ο Marvin Chen, στρατηγικός αναλυτής της Bloomberg Intelligence.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v