Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: Απεργίες σε εμπόριο και τουρισμό τις μέρες των Χριστουγέννων

Τα τρία κορυφαία συνδικάτα CGIL, CISL και UIL απεργούν με κύριο αίτημα την ανανέωση των συμβάσεων εργασίας, αλλά και υψηλότερες αποδοχές. Σε κρίση ο κλάδος εστίασης. Πόσο κοστίζουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα για τους Ιταλούς.

Ιταλία: Απεργίες σε εμπόριο και τουρισμό τις μέρες των Χριστουγέννων

Η κινητοποίηση αφορά εργαζόμενους σε ξενοδοχεία, λουτρά, γραφεία ταξιδίων, καφέ και εστιατόρια. ‘Όπως υπογραμμίζει ο ιταλικός τύπος, εκτός από τις απολαβές υπάρχει σειρά άλυτων προβλημάτων που αφορούν τουρισμό και εμπόριο και όχι μόνο στην Ιταλία: από την υπερβολική ελαστικότητα του ωραρίου εργασίας μέχρι την αύξηση της αποκλειστικά εποχικής απασχόλησης και τον καθορισμό των πραγματικών αρμοδιοτήτων του κάθε εργαζόμενου.

Τα ιταλικά συνδικάτα οργάνωσαν πορείες στη Ρώμη, τη Νάπολη, το Μιλάνο και το Παλέρμο της Σικελίας. Οι ιδιοκτήτες των διαφόρων επιχειρήσεων του τουριστικού και εμπορικού τομέα, στις οποίες, συνολικά, οι εργαζόμενοι ξεπερνούν τα πέντε εκατομμύρια, υπενθυμίζουν ότι βρισκόμαστε τρεις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιοριστεί η ταλαιπωρία των πολιτών.

Το ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, όμως, το παραδέχονται και οι εργοδότες. Ο αντιπρόεδρος της εμπορικής ένωσης Confcommercio Άλντο Μαρία Κουρσάνο τονίζει ότι «τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ιταλία έκλεισαν είκοσι χιλιάδες καφέ». Πολλά καταστήματα ανοίγουν, μετά από λίγο κατεβάζουν ρολά και οι εργαζόμενοι επωμίζονται τις επιπτώσεις.

Μέσα σ' όλα αυτά, οι Ιταλοί προσπαθούν να αγοράσουν τα τελευταία δώρα των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο καθένας θα ξοδέψει, κατά μέσο όρο, 186 ευρώ, ενώ συνολικά (υπολογίζοντας ταξίδια, δώρα, τρόφιμα) οι φετινές γιορτές θα «κοστίσουν» 22 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v