Τουρκία: Πρώτο «πράσινο φως» για ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Εγκρίθηκε το πρωτόκολλο από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης και θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Στη συνέχεια θα πρέπει να υπογραφεί από τον Ερντογάν. Ποια κόμματα δεν υπερψήφισαν.

Τουρκία: Πρώτο «πράσινο φως» για ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ άναψε η επιτροπή εξωτερικών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ

Ψηφίστηκε το σχετικό πρωτόκολλο από την 27μελή επιτροπή θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης. Στη συνέχεια θα πρέπει η απόφαση να υπογραφεί από τον πρόεδρο Ερντογάν.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κυβερνητικού εταίρου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ. Κατά ψήφισε το Καλό Κόμμα (ΙΥΙ) της Μεράλ Ακσενέρ, ενώ το φιλοκουρδικό Κόμμα Ισότητας των Λαών και Δημοκρατίας (DEM) απείχε της ψηφοφορίας.

Το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συζητήθηκε κατά την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Σε δηλώσεις του ο Ερντογάν πρότεινε η έγκριση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στη Συμμαχία να γίνει ταυτόχρονα με την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της πώλησης στην Τουρκία αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού για τον υφιστάμενο στόλο μαχητικών της τουρκικής αεροπορίας.

Η έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης ακολουθεί 19 μήνες καθυστερήσεων, αφού η Άγκυρα ζήτησε από τη Στοκχόλμη να κάνει υποχωρήσεις σε θέματα που σχετίζονται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία συζήτησης του πρωτοκόλλου από την Εθνοσυνέλευση. Ο Φουάτ Οκτάι, επικεφαλής της Επιτροπής, είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται διαδικασία με γοργούς ρυθμούς, πρόσθεσε όμως ότι επαφίεται στον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης να αποφασίσει το πότε θα τεθεί σε ψηφοφορία το πρωτόκολλο.

Η Σουηδία και η Φινλανδία ζήτησαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μολονότι η Άγκυρα επικύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας, προέβαλε αντιρρήσεις για την περίπτωση της Σουηδίας, με το σκεπτικό ότι η Στοκχόλμη παρέχει προστασία σε οργανώσεις τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.

Το δεύτερο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επικυρώσει ακόμη το ενταξιακό πρωτόκολλο είναι η Ουγγαρία, που έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα το πράξει.

Την υπερψήφιση του ενταξιακού πρωτοκόλλου για τη Σουηδία από την Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης χαιρέτισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v