Νέο σχέδιο επιστράτευσης από Ουκρανία, κόντρα στρατού-κυβέρνησης

Πρόταση νόμου καθορίζει νέο πλαίσιο, εν μέσω κλιμακούμενης κόντρας για το θέμα της ενίσχυσης των δυνάμεων. Διαψεύδει ο Ζαλούζνι το αίτημα για 500.000 επιπλέον άνδρες.

Νέο σχέδιο επιστράτευσης από Ουκρανία, κόντρα στρατού-κυβέρνησης
Ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι

Το ουκρανικό υπουργικό συμβούλιο υπέβαλε σχέδιο νόμου στο κοινοβούλιο που καθορίζει ένα νέο σχέδιο επιστράτευσης, σε μια τελευταία προσπάθεια επίλυσης των διαφωνιών μεταξύ της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας σχετικά με το θέμα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη μείωση της ηλικίας στράτευσης κατά τη διάρκεια πολέμου για τους άνδρες χωρίς στρατιωτική εμπειρία σε 25 από 27, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του κοινοβουλίου. Περιορίζει επίσης τους λόγους για την καθυστέρηση της στράτευσης και προτείνει τη θέσπιση «βασικής στρατιωτικής εκπαίδευσης» για πολίτες κάτω των 25 ετών.

Η αναπλήρωση των δυνάμεων του στρατού βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Ουκρανίας, καθώς οι δυνάμεις της μάχονται τον ρωσικό στρατό για δεύτερο χειμώνα, ενώ αντιμετωπίζουν διαφαινόμενη έλλειψη πυρομαχικών, με περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική βοήθεια παγιδευμένα στις πολιτικές εσωτερικές διαμάχες σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, θυμίζει το Bloomberg.

Η αντεπίθεση της Ουκρανίας που ξεκίνησε τον Ιούνιο απέφερε μόνο μικρά κέρδη και τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν τώρα να προελάσουν στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, Ντόνετσκ και Χάρκοβο.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέταζε, αλλά δεν έχει υπογράψει σχέδιο στρατολόγησης που βρίσκεται στο γραφείο του από τον Ιούνιο και πρότεινε επίσης μείωση της ηλικίας στράτευσης στα 25 έτη.

Ενώ ο Ζελένσκι είχε προηγουμένως αφήσει να φανεί ότι οι στρατιωτικοί ηγέτες της Ουκρανίας ζήτησαν να κινητοποιηθούν έως και 500.000 άτομα, είπε στις 19 Δεκεμβρίου ότι αναμένει μια ολοκληρωμένη πρόταση που περιλαμβάνει ένα σχέδιο εναλλαγής στρατευμάτων και αδειών.

Ο στρατηγός Βάλερι Ζαλούζνι, αρχιστράτηγος της Ουκρανίας, νωρίτερα αυτό τον μήνα επέκρινε τον ρυθμό της στρατολόγησης ως πολύ αργό. Σε τηλεοπτικά σχόλια χθες, ο Ζαλούζνι αρνήθηκε ότι ζήτησε τη στρατολόγηση έως και 500.000 επιπλέον ανδρών. Η στρατιωτική διοίκηση έχει καταλήξει σε έναν «αριθμό που περιλαμβάνει την κάλυψη των απωλειών, τον σχηματισμό νέων μονάδων και την αντικατάσταση πιθανών απωλειών το επόμενο έτος», είπε. «Αλλά δεν μπορώ να σας τον πω, είναι στρατιωτικό μυστικό».

Ο επείγων χαρακτήρας αυξάνεται για την Ουκρανία, καθώς η ορμή στο πεδίο της μάχης αλλάζει και αντιμετωπίζει ένα στρατό του οποίου οι δυνάμεις είναι ήδη πολύ περισσότερες από τα στρατεύματα της Ουκρανίας.

Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την επέκταση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του και διέταξε την κυβέρνησή του να θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα ψηφιακής καταγραφής, που θα επιτρέπει στις αρχές να παρακολουθούν πιο εύκολα τη διαδικασία στράτευσης.

Οι Ουκρανοί νομοθέτες σχεδιάζουν να συζητήσουν το νομοσχέδιο στις 10 Ιανουαρίου. Ο Ζελένσκι δεν έχει σχολιάσει ακόμη το νέο σχέδιο νόμου, το οποίο προτείνει επίσης ότι οι στρατιωτικοί θα μπορούν να αποσυρθούν μετά από συμπλήρωση 36 μηνών στον στρατό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v