Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέο υψηλό η τιμή του ρυζιού, άνοδος 38% εφέτος

Ανοδος για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα για το εμπόρευμα, σε νέα υψηλά 15 ετών. Διατηρείται έντονη ζήτηση, εν μέσω ανησυχιών για μειωμένη προσφορά.

Σε νέο υψηλό η τιμή του ρυζιού, άνοδος 38% εφέτος

Οι τιμές του ρυζιού εκτοξεύθηκαν σε νέο υψηλό 15ετίας, τροφοδοτούμενες από την έντονη ζήτηση και τις παρατεταμένες ανησυχίες για την προσφορά.

Το λευκό ρύζι Ταϊλάνδης κατά 5% σπασμένο -δείκτης αναφοράς στην Ασία- σκαρφάλωσε για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα φτάνοντας τα 659 δολάρια τον τόνο στις 27 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Ένωση Εξαγωγέων Ρυζιού της Ταϊλάνδης. Αυτό είναι το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2008 και φέρνει την αύξηση των τιμών σε περίπου 38% το 2023, μια χρονιά κατά την οποία η κορυφαία εξαγωγέας Ινδία περιόρισε τις εξαγωγές και ο ξηρός καιρός απείλησε την παραγωγή.

Το ρύζι είναι ζωτικής σημασίας για τη διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων στην Ασία και την Αφρική, και η τελευταία αύξηση των τιμών θα μπορούσε να υποστηρίξει τις πληθωριστικές πιέσεις και να αυξήσει το κόστος εισαγωγών για τους αγοραστές. Ορισμένα κράτη έχουν αυξήσει τις αγορές για να δημιουργήσουν επαρκή αποθέματα, εν μέσω φόβων ότι ο αντίκτυπος του Ελ Νίνιο θα ελαττώσει περαιτέρω τις προμήθειες τους επόμενους μήνες.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ταϊλάνδη θα παραδώσει έως και δύο εκατομμύρια τόνους το 2024, ενώ η Ινδία συμφώνησε να προμηθεύσει ένα εκατομμύριο τόνους. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v