Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρον άρον έφυγαν οι ξένοι επενδυτές από τις κινεζικές μετοχές

Καθαροί πωλητές από τον Αύγουστο έχουν αποσύρει το 87% των κεφαλαίων που επενδύθηκαν το 2023 σε κινεζικούς τίτλους. Οι φόβοι για την οικονομία και ο ρόλος του real estate.

Αρον άρον έφυγαν οι ξένοι επενδυτές από τις κινεζικές μετοχές

Σχεδόν τα εννέα δέκατα του ξένου χρήματος που εισέρρευσε στο χρηματιστήριο της Κίνας το 2023 έχει ήδη φύγει, καθώς υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την προθυμία του Πεκίνου να λάβει σοβαρά μέτρα για να τονώσει την αναπτυσσόμενη ανάπτυξη.

Από τότε που κορυφώθηκαν στα 235 δισ. Rmb (33 δισ. $), τον Αύγουστο, οι καθαρές ξένες επενδύσεις σε μετοχές εισηγμένες στην Κίνα, το ποσό περιορίστηκε κατά 87% σε μόλις 30,7 δισ. Rmb, σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times που βασίζονται σε στοιχεία από το πρόγραμμα συναλλαγών Stock Connect του Χονγκ Κονγκ.

Οι traders και οι αναλυτές είπαν ότι η αντιστροφή αντανακλά την απαισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μεταξύ των διαχειριστών παγκόσμιων κεφαλαίων. Οι επενδυτές είναι επίμονοι καθαροί πωλητές από τον Αύγουστο, όταν οι μη πληρωμές ομολόγων από την Country Garden αποκάλυψαν τη σοβαρότητα της κρίσης ρευστότητας στον τομέα ακινήτων της χώρας.

«Το ζήτημα της εμπιστοσύνης υπερβαίνει τα ακίνητα, αν και τα ακίνητα είναι το κλειδί», δήλωσε ο Wang Qi, επικεφαλής επενδύσεων για τη διαχείριση περιουσίας στο UOB Kay Hian στο Χονγκ Κονγκ. «Αναφέρομαι στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και την εμπιστοσύνη των επενδυτών -τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους επενδυτές».

Οι κινεζικές μετοχές συνέχισαν να παρουσιάζουν χαμηλότερες επιδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο τις τελευταίες εβδομάδες παρά τα θετικά οικονομικά στοιχεία, τα σημάδια ανάκαμψης των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας και τις κινήσεις για να δοθεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ένα ισχυρότερο πλαίσιο ασφαλείας έναντι της επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

Ωστόσο, σε αντίθεση με την άνοδο 4,7% του δείκτη S&P 500 αυτόν τον μήνα, ο δείκτης αναφοράς CSI 300 της Κίνας των μετοχών που είναι εισηγμένες στη Σαγκάη και στο Shenzhen έχει υποχωρήσει περισσότερο από 3%. Οι καθαρές ξένες πωλήσεις μετοχών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Κίνας ανήλθαν σε περίπου 26 δισ. Rmb τον Δεκέμβριο.

Η έξοδος των υπεράκτιων επενδυτών διευκολύνθηκε από τις εκτεταμένες αγορές μετοχών από εισηγμένες εταιρείες στην Κίνα και από αγορές μεγάλης κλίμακας από εγχώρια επενδυτικά κεφάλαια και κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα -όλα αυτά βρίσκονται υπό πίεση από το Πεκίνο να υποστηρίξουν τις χαμηλές αποτιμήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v