Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλό δεκαετίας στις παγκόσμιες εξαγορές-συγχωνεύσεις

Συναλλαγές περίπου 2,9 τρισ. δολαρίων πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως φέτος, μειωμένες κατά 17% από το 2022.

Χαμηλό δεκαετίας στις παγκόσμιες εξαγορές-συγχωνεύσεις

Η αξία των ντιλ που έγιναν παγκοσμίως έπεσε κάτω από τα 3 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία το 2023, καθώς ένα κοκτέιλ υψηλότερων επιτοκίων και κλιμακούμενης γεωπολιτικής έντασης διέψευσε τις ελπίδες των τραπεζιτών ότι η περσινή ηρεμία ήταν παρένθεση.

Συναλλαγές περίπου 2,9 τρισ. δολαρίων πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως φέτος, σύμφωνα με στοιχεία του Ομίλου Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, μειωμένες κατά 17% από το 2022. Είναι η πρώτη φορά από το 2008-09 που η αξία των συμφωνιών που ανακοινώθηκαν μειώθηκε περισσότερο από 10% για δύο συνεχόμενα χρόνια.

«Το 2023 ήταν σαφώς "αργή" χρονιά, πιο συγκρατημένη από ό,τι περιμέναμε, αν κοιτάξουμε τον όγκο των συμφωνιών», δήλωσε η Simona Maellare, παγκόσμια συνεπικεφαλής του ομίλου εναλλακτικών κεφαλαίων της UBS.

Η Ευρώπη παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση, 28% σε ετήσια βάση, ενώ η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ήταν 25% χαμηλότερα και οι ΗΠΑ 6%.

Οι dealmakers έπρεπε να αντιμετωπίσουν προκλήσεις σε πολλαπλά μέτωπα. Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές είχαν ήδη μειωθεί μετά την άνοδο της δραστηριότητας της εποχής της πανδημίας, με τις ρυθμιστικές αρχές να ακολουθούν μια πιο αυστηρή προσέγγιση και την ταχεία αύξηση των παγκόσμιων επιτοκίων να «κρυώνει» την αγορά ιδιωτικών μετοχών.

Ένα ζευγάρι συμφωνιών στις ΗΠΑ από την ExxonMobil και τη Chevron, αξίας άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων η καθεμία, αύξησαν τους όγκους συναλλαγών τους τελευταίους μήνες του τρέχοντος έτους. Η αξία των συμφωνιών που έγιναν το τέταρτο τρίμηνο ήταν 28% υψηλότερη από το τρίτο τρίμηνο.

«Το ρυθμιστικό περιβάλλον ήταν δύσκολο κατά τη διάρκεια του έτους», δήλωσε ο Mark Sorrell, συνεπικεφαλής των παγκόσμιων M&A της Goldman Sachs. «Καθώς το συναίσθημα βελτιωνόταν, προέκυψε η Μέση Ανατολή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v