Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεκόρ κερδών διμήνου κάνουν τα ομόλογα παγκοσμίως

Για «καρναβάλι» εν μέσω Χριστουγέννων μιλούν οι επενδυτές. Αύξηση 10% με οδηγό τις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων. Η πτώση των αποδόσεων αποδυναμώνει το δολάριο.

Ρεκόρ κερδών διμήνου κάνουν τα ομόλογα παγκοσμίως

Η παγκόσμια αγορά χρέους οδεύει προς ρεκόρ κερδών διμήνου, σε μια συγκυρία όπου ενισχύονται οι προσδοκίες ότι οι απανταχού κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τα επιτόκια το επόμενο έτος.

Ο παγκόσμιος δείκτης συνολικής απόδοσης του Bloomberg έχει αυξηθεί σχεδόν 10% τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, στην καλύτερη δίμηνη πορεία από την έναρξη καταγραφής δεδομένων, το 1990.

Παράλληλα, οι ανησυχίες γύρω από τους κινδύνους ύφεσης εξακολουθούν να διαπερνούν τις αγορές. 

«Βλέπουμε τώρα ένα καρναβάλι ομολόγων», δήλωσε ο Hideo Shimomura, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Fivestar Asset Management στο Τόκιο. «Οι επενδυτές ομολόγων δείχνουν να έχουν εκρηκτική επιθυμία να βγουν από τη χειμερία νάρκη τους».

 

Οι traders ποντάρουν σε μειώσεις επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης σε ΗΠΑ και Βρετανία το επόμενο έτος και κατά περίπου 170 μονάδες βάσης στην ευρωζώνη, εκτιμώντας ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν κερδίσει τη μάχη κατά του πληθωρισμού, μετά την έναρξη του κύκλου της πιο επιθετικής αύξησης επιτοκίων εδώ και δεκαετίες.

Τέτοιες προοπτικές βοήθησαν στην προσέλκυση ισχυρής ζήτησης για ομόλογα δύο και πέντε ετών σε δημοπρασίες αυτή την εβδομάδα. Η πώληση επταετούς χρέους σήμερα Πέμπτη είναι το επόμενο τεστ.

Η πτώση των αποδόσεων οδήγησε χαμηλότερα το δολάριο, ωθώντας τα νομίσματα όλου του κόσμου σε υψηλά μηνών και ενισχύοντας τις αποδόσεις χρέους σε ξένο νόμισμα. Το ευρώ, το γεν και η λίρα βρίσκονται στα ισχυρότερα επίπεδά τους εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες, ενώ το ελβετικό φράγκο βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015.

Το ιαπωνικό νόμισμα έλαβε πρόσθετη ώθηση από τις προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2007.

Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων, παγκόσμιου δείκτη αναφοράς δανεισμού, έχουν υποχωρήσει περίπου 120 μονάδες βάσης από την κορύφωσή τους τον Οκτώβριο, σε περίπου 3,82% την Πέμπτη. Οι τίτλοι που υποστηρίζονται από ενυπόθηκα δάνεια των ΗΠΑ, τα ομόλογα, καθώς και τα γαλλικά και γερμανικά κρατικά ομόλογα ήταν οι μεγαλύτεροι συντελεστές στην άνοδο του δείκτη τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Τα εταιρικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας παγκοσμίως κάνουν επίσης ράλι, με απόδοση σχεδόν 11% από τις αρχές Νοεμβρίου, στον δρόμο για τα μεγαλύτερα κέρδη διμήνου από το 2001, όταν ξεκίνησε η καταγραφή δεδομένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v