Ακρίβεια: Πώς θα χτυπήσει την επιδημία του... shrinkflation η Γαλλία

Η κυβέρνηση υπέβαλε σχέδιο διατάγματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ζητά από τους λιανοπωλητές τροφίμων να τοποθετούν σήμανση στα προϊόντα που διατηρούν την ίδια τιμή πώλησης αν και έχει μειωθεί το μέγεθός τους.

Ακρίβεια: Πώς θα χτυπήσει την επιδημία του... shrinkflation η Γαλλία

Η Γαλλία προωθεί σχέδιο ώστε οι μεγάλοι λιανοπωλητές τροφίμων να επισημαίνουν στους πελάτες τους ποια προϊόντα τυχόν επηρεάζονται από το λεγόμενο shrinkflation, δηλαδή τη συρρίκνωση του περιεχομένου έναντι της ίδιας τιμής λόγω πληθωρισμού, πρακτική που έχει παρατηρηθεί αλλά και επικριθεί ανοιχτά φέτος.

Η γαλλική κυβέρνηση υπέβαλε σχέδιο διατάγματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ζητά από τους Γάλλους λιανοπωλητές τροφίμων να τοποθετούν σήμανση στα προϊόντα που διατηρούν την ίδια τιμή πώλησης αν και έχει μειωθεί το μέγεθός τους, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Εάν δεν φέρουν αντιρρήσεις οι Βρυξέλλες, το σχέδιο θα μπορούσε να βρει την εφαρμογή του στα τέλη του προσεχούς Μαρτίου, γράφει το Bloomberg.

Ενώ οι τιμές των τροφίμων έχουν πάρει την ανηφόρα φέτος, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ κατηγόρησε μεγάλες εταιρείες όπως η Unilever και η Nestle ότι δεν έκαναν αρκετά για να μειώσουν τις αυξήσεις. Τον Σεπτέμβριο, επίσης, επιτέθηκε στην πρακτική του shrinkflation, αποκαλώντας την «απάτη».

Η στόχευση κατά πρώτον στους λιανοπωλητές είναι ο ταχύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι οι πελάτες ενημερώνονται με ακρίβεια, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών. Η Γαλλία σκοπεύει επίσης σε δεύτερο χρόνο να επιβάλει την ίδια υποχρέωση και στους παραγωγούς τροφίμων, αν και θα απαιτούνταν αναθεώρηση υφιστάμενης ευρωπαϊκής οδηγίας, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί πριν από το 2026.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v